Videospeler inladen...

EU praat met Iran om meubelen van het nucleair akkoord te redden

Er is hoog overleg tussen Iran en de Europese Unie vandaag. Iraans minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Zarif en de hoge vertegenwoordiger van het Buitenlandse Beleid van de Europese Unie Federica Mogherini zijn voor de eerste keer samengekomen in Brussel. Zarif en Mogherini hielden een gesprek over het nucleaire akkoord waar de Verenigde Staten zijn uitgestapt. Later vandaag zullen ze de Franse, Duitse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken ontmoeten.

Zarif liet na zijn ontmoeting met Mogherini weten dat het een “constructief” gesprek was en dat ze “op de goede weg zijn” om Iran in het nucleair akkoord te houden. Mogherini zal in de namiddag de Franse, Duitse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken ontmoeten. Zij zijn de vertegenwoordigers van de drie Europese landen die het akkoord hebben ondertekend. Daarna zullen Mogherini en de Europese ministers Iraans minister Zarif ontmoeten.

De gesprekken zijn bedoeld om te vermijden dat Iran het akkoord naast zich neerlegt en het kernprogramma heropstart. Ook moeten zo Europese bedrijven die in Iran actief zijn, beschermd worden voor de sancties die de VS hebben opgelegd. "Het akkoord met Iran werkt. We moeten alles eraan doen om het te vrijwaren", zei Maja Kocijancic, woordvoerder van Mogherini, gisteren al.

Stekker eruit

China, de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland sloten het akkoord met Iran. Maar Amerikaans president Trump heeft vorige week de stekker uit het de Iran-deal getrokken. Het akkoord stond sinds 2015 al onder druk.

Het is niet uitgesloten dat Zarif en de ministers ook zullen praten over de ongerustheid die is ontstaan door het raketprogramma van Iran en de risico's op destabilisering in de regio rond Iran. Maar "die dialoog moet afzonderlijk worden gezien van het nucleaire", aldus Mogherini.

Meest gelezen