AFP or licensors

Waarom 'Palestina' gelijk heeft

Het is moeilijk te vatten. Van waar komt het voortdurende geweld en de hoogoplopende spanning in Gaza? Wie heeft gelijk in dit uiterst gepolariseerd conflict? In een poging om het te begrijpen vroegen we kenners van beide kanten ons hun visie uit te leggen in een opinietekst. Hier: Lieve Herijgers van Broederlijk Delen.

Gaza houdt opnieuw de adem in vandaag. Meer dan 12 miljoen Palestijnen wereldwijd herdenken de Nakba, de Palestijnse ‘catastrofe’ van 1948. Duizenden mensen verzamelen aan de grenzen van Gaza voor wat het hoogtepunt van de ‘Grote Terugkeermars’ moet worden. Maar ook ik houd mijn adem in. Want het bloedbad van gisteren kan een voorbode zijn van wat vandaag nog moet komen.

De tol van gisteren was hoog. 55 Palestijnen werden doodgeschoten en 2771  raakten gewond. Berichten over neergeschoten kinderen en gewonde journalisten sijpelden mijn mailbox binnen. Israël toonde de afgelopen weken al dat het bereid is met scherp te schieten op ongewapende demonstranten. Dit buitensporig geweld raakt me diep. Zeker nu ik onlangs Gaza bezocht en de mensen achter deze betogingen mocht leren kennen.

Schieten op ongewapende demonstranten is in strijd met het internationaal recht.

Israëli’s lezen in hun kranten dat Hamas achter deze betogingen zit. Israël betoogt dat het zijn grenzen moet beveiligen en geen schade aan het grenshek kan toelaten. Hamas steunt inderdaad de betogingen. Maar alle Palestijnse fracties doen dat. En of die betogingen nu georganiseerd worden door Hamas, Fatah, een burgerbeweging of Jan met de pet, maakt voor het internationaal recht geen verschil. Schieten op ongewapende demonstranten is in strijd met het internationaal recht.

In ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’ zouden mensen het recht moeten hebben om vreedzaam te protesteren. Maar dat Israël het internationaal recht en de talloze resoluties van de Verenigde Naties aan zijn laars lapt, is al zeventig jaar duidelijk.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Twee miljoen mensen leven op een boogscheut van Tel Aviv in mensonwaardige omstandigheden. De verstikkende blokkade waarmee Israël al meer dan een decennium lang elke vorm van ontwikkeling onmogelijk maakt, eist zijn tol.

De helft van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren die nooit buiten Gaza zijn geweest. Zonder vergunningen om de strook te verlaten en zonder werk zijn ze volledig afhankelijk van internationale hulp.

De Verenigde Naties zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Tijdens mijn bezoek in april zag ik dat het nu al onleefbaar is. Mensen protesteren tegen de bezetting omdat ze niets meer te verliezen hebben. Ze schreeuwen om niet vergeten te worden.

De Verenigde Naties zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Tijdens mijn bezoek in april zag ik dat het nu al onleefbaar is.

Tijdens protesten op maandagmiddag waarschuwden het Internationale Rode Kruis en de Rode Halvemaan dat het gezondheidssysteem op instorten staat.

De Palestijnse Rode Halve Maan zet zelfs personenwagens in omdat ze te weinig ambulances hebben om de gewonden te vervoeren.

Sinds de protesten zes weken geleden begonnen, staat het Palestijnse dodental al op 97.  Naast de doden zijn honderden mensen voorgoed gehandicapt.

En duizenden mensen zijn getraumatiseerd.

Wat doen Donald Trump en Europa nu?

Volgens Amerikaans president Trump “blijft de VS zich ten volle inzetten voor het faciliteren van een vredesakkoord” tussen Israël en de Palestijnen. Maar door de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, toont de VS vooral dat het niet langer een neutrale rol speelt in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Het is nu aan de Europese Unie om die bemiddelingsrol op zich te nemen. Als mondiale voortrekker van mensenrechten moet het zich als één blok achter de tweestatenoplossing scharen. Niet alleen omdat Israël de laatste puzzelstukken aan de éénstaatrealiteit legt. Maar vooral omdat het de enige oplossing is die het welzijn en de veiligheid van beide volkeren op lange termijn kan garanderen.

Want meer dan om een stuk grond, gaat het ook om het recht op leven en het uitbouwen van een toekomst voor een generatie Palestijnen die nooit vrede gekend hebben.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen