Dirk Van der Maelen

SP.A en Groen verontwaardigd over uitspraken Israëlische ambassadeur

SP.A en Groen zijn verontwaardigd over de uitspraken van de Israëlische ambassadeur Simona Frankel over het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël. Ze eisen dat premier Michel de ambassadeur op het matje roep. Kamerlid Van der Maelen wil nog een stap verdergaan en vraagt dat België de staat Palestina erkent.

In een interview met de RTBF zei Frankel dat de 55 Palestijnen die aan de grens werden doodgeschoten allemaal terroristen waren.  Ook de acht overleden kinderen noemde ze terroristen. "Allemaal, die kinderen worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas. Zij sturen die mensen naar hun dood en offeren hen op voor een media-oorlog", zei Frankel.

Die uitspraken kunnen voor Groen en SP.A absoluut niet door de beugel. "Er zitten kinderen onder die slachtoffers, onder wie een baby van acht maanden. Ik snap die uitspraken écht niet", zegt Vlaams parlementslid voor SP.A Tine Soens.

Premier Michel moet Frankel op het matje roepen, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Dat is een diplomatieke maatregel die de premier kan en eigenlijk moet nemen", zegt hij. Ook CD&-Kamerlid Veli Yüksel vraagt een optreden van de regering.

Palestina erkennen

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil de ambassadeur gehoord wordt in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. "Zij zegt dat de slachtoffers terroristen zijn. Ik heb daar eerlijk gezegd nog geen bewijs van gezien", zegt Van der Maelen. "Waar ik wel bewijs voor zie, is terreur door Israël. Een land dat op ongewapende betogers schiet, dat heeft een naam: staatsterreur."

Van der Maelen is tevreden dat premier Michel een internationaal onderzoek naar het geweld heeft gevraagd, maar hij wil nog een stap verder gaan.

"Deze situatie is er gekomen door een unilaterale actie van de VS, namelijk de verhuizing van hun ambassade naar Jeruzalem. De Europese Unie moet nu de tweestatenoplossing voor Israël en Palestina redden, ook door een unilateraal optreden: Palestina erkennen als staat."

"Begrip voor beide zijden"

N-VA-fractieleider in de Kamer, Peter De Roover zegt dat hij begrip heeft voor beide zijden in het conflict aan de Gazastrook. "Als er doden vallen, moeten er altijd rode lichten aanspringen. Maar we moeten ons behoeden voor reacties die het geweld nog verergeren en het onderzoek afwachten", zegt De Roover.

Voor de N-VA'er is het nu vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht komt. "We zitten in een propaganda-oorlog, waarin beide partijen zich voordoen als het slachtoffer van de ander. Een onafhankelijk internationaal onderzoek is het minste wat hier moet gebeuren", vindt De Roover.

"Als daaruit blijkt dat een van beide partijen het internationaal recht met de voeten heeft getreden, en dat kan ook aan de kant van de Palestijnen zijn door bijvoorbeeld de inzet van burgers door Hamas, dan moeten er gevolgen zijn", vindt de N-VA-politicus. "De spanningen nemen daar op dit ogenblik alleen maar verder toe, dat moet ons allemaal bezorgd maken."

Meest gelezen