Videospeler inladen...

Professor David Criekemans over Israëlisch geweld in Gaza: "Dit was geen zelfverdediging" 

Professor Internationale Politiek David Criekemans, van de Universiteit van Antwerpen, is formeel: "Als ik hoor dat er in Gaza doden of gewonden zijn gevallen tot op 700 meter van de grens met Israël, dan kan er voor de joodse staat geen sprake zijn van wettige zelfverdediging". Criekemans gaf zijn visie in "Terzake".

"Veel hangt in het internationaal recht af van de zogenaamde 'rules of engagement'", zegt Criekemans. "Dat wil zeggen: wanneer mag een staat geweld gebruiken, en wanneer is er daarbij sprake van het verdedigen van de grenzen? Doden en gewonden tot op 700 meter binnen Gaza? Dat lijkt me niet meteen een geval van 'het beschermen van de grenzen'. Met andere woorden het wordt belangrijk om te weten wie het bevel aan het Israëlische leger gaf om toch met scherp te schieten gisteren." 

"Een internationale onderzoekscommissie kan daarvoor een nuttig instrument zijn, al blijft het de vraag of het Israël van premier Netanyahu daar aan zal willen meewerken. Omdat Israël beseft dat het in de hoek van het morele ongelijk zit", aldus de professor.

Palestijnen dreigen uit Jeruzalem te worden verdreven

Criekemans bestempelt de situatie als 'vrij uitzichtloos'. Door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem heeft president Trump olie op het vuur gegoten. Je mag het belang van die verhuizing niet onderschatten, zeker niet als andere landen het voorbeeld van de Amerikanen gaan volgen. Dan dreigen, op termijn, de Palestijnen ook uit oost-Jeruzalem te worden verdreven. En dan is de oplossing die door het westen al decennia wordt gepropageerd, namelijk een tweestatenoplossing met Jeruzalem als gemeenschappelijke hoofdstad,  helemaal uitgesloten.

Hopen dat elektroshock toch tot iets positief leidt

Het lijkt allemaal uitzichtloos. "Maar", zegt Criekemans, "die beslissing van Trump om de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is een soort elektroshock waarvan de gevolgen alle kanten uit kunnen."

Veel zal volgens Criekemans afhangen van de politiek van internationale instellingen als de Europese Unie. "Door nu massaal geld te investeren in oost-Jeruzalem, ten bate van de Palestijnen daar, kan er misschien toch nog een oplossing komen."

VIDEO: Herbekijk hieronder het volledige gesprek met professor Internationale Politiek David Criekemans (UA) in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen