"Liggend naakt" - Amedeo Modigliani

Recordbedragen voor naakte vrouwen van Modigliani

Het "Liggend naakt" van Modigliani haalde een recordprijs bij Christie's in New York. Een anonieme Chinese verzamelaar had er 170 miljoen euro voor over. Christie's had gehoopt op 100 miljoen, de instelprijs lag op 75 miljoen. Ook bij Sotheby's in New York werd een werk van Modigliani voor een recordbedrag geveild. "Nu couché" bracht er iets meer dan 117 miljoen euro op. Bijna 100 jaar na zijn dood is Modigliani, die berooid stierf, volop in de mode.   

Amedeo Modigliani (1884-1920) was een Italiaanse schilder en beeldhouwer die het grootste deel van zijn leven in Parijs doorbracht. Zijn leven verliep turbulent. Af en toe had hij succes, meestal leefde hij in armoede. Na de tweede wereldoorlog groeide zijn faam, met enorme bedragen op veilingen na 2000.

Het "Liggend naakt" werd voor de eerste keer ooit ter verkoop aangeboden. In de top 10 van duurste schilderijen ooit op een veiling staat "Liggend naakt" op de achtste plaats. "Nu couché" is met zijn diameter van 147 cm dan weer het grootste naakt van Modigliani.

Modigliani is vooral bekend van zijn naakte vrouwen met langgerekte lichamen. Meestal staan ze, soms zoals de werken op de veilingen bij Christie's New York en Sotheby's New York, gaat het om een liggende voorstelling, frontaal, of op de rug gezien.  Modigliani maakte ook langgerekte vrouwenbeelden. Onder meer bij Kröller-Müller behoren er nogal wat tot de vaste collectie.  

Bekijk hier de veiling van "Nu couché" bij Sotheby's:

Video player inladen...

Meest gelezen