Video player inladen...

Premier Michel: "Unilaterale beslissing VS was zeer gevaarlijk, er moet een onderzoek komen naar het geweld"

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordelen het geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnen in Gaza. Ze vragen een onafhankelijk onderzoek en willen dat de Europese Unie een "politieke rol" gaat spelen in het Midden-Oosten. Reynders wil daar als Belgische minister het voortouw in nemen.

Gisteren vielen bij het oplaaiende geweld aan de Gazastrook ruim 50 doden onder de Palestijnen, de dodelijkste dag in het Israëlische-Palestijnse conflict sinds 2014. Minister Reynders vindt het "disproportionele geweld" aan de kant van Israël onaanvaardbaar en bekritiseert tegelijk het "onverantwoordelijke gedrag" van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.

Aanleiding van de confrontaties is de officiële verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. "Zo'n unilaterale beslissing van de VS is zeer gevaarlijk", stelt Reynders. We hebben dat gisteren gezien. Het was een belofte van president Trump tijdens zijn verkiezingscampagne, de VS gaan meer en meer naar een unilaterale aanpak. We moeten dus ook gaan naar een dialoog met de Verenigde Staten."

Minister Reynders vindt dat het nu tijd is voor de Europese Unie om een "politieke rol" te spelen in het Midden-Oosten. Dat wordt moeilijk, want de EU spreekt nog niet met één stem over de recente confrontaties tussen Israël en de Palestijnen. Onze minister van Buitenlandse Zaken ziet daar een rol weggelegd voor België.  "We zullen pleiten binnen de Europese Unie om een gezamenlijk standpunt te hebben. Ik zal daarvoor contact opnemen met verschillende Europese collega's om een initiatief te nemen. Het is de taak van België om druk op de partners te zetten."

Intussen vragen Michel en Reynders een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties naar het geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnen. Daarover zal minister Reynders later vandaag spreken met de VN-secretaris-generaal António Guterres. Voor de komende uren en dagen heeft Didier Reynders echter geen goede hoop op verbetering. "Onze eerste taak is dus op te roepen om geen geweld te gebruiken."

Video player inladen...

Meest gelezen