AFP or licensors

Russisch oppositieleider Navalny moet maand naar gevangenis

Wie het in Rusland durft op te nemen tegen president Vladimir Poetin kan daarvoor in de gevangenis vliegen. Dat heeft oppositieleider Aleksej Navalny andermaal ondervonden. De Russische sociale en politieke activist moet een maand lang effectief naar de cel.

Navalny werd opgepakt tijdens een betoging op 5 mei. Hij had de bevolking toen opgeroepen om massaal op straat te komen tegen president Poetin, onder het motto "Geen tsaar voor ons". De Russische autoriteiten reageerden daarop met een samenscholingsverbod. Navalny werd aan het begin van de betoging opgepakt en kent nu zijn effectieve straf: één maand gevangenis.  

Het is trouwens niet de eerste keer dat Navalny effectief in de gevangenis belandt. In oktober vorig jaar werd hij al tot 20 dagen celstraf veroordeeld. Toen had Navalny op de 65e verjaardag van president Poetin een betoging georganiseerd "als verjaardagscadeau voor de president".  

Meest gelezen