Videospeler inladen...

Onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt

Voor het eerst in 44 jaar is een schilderij van Rembrandt ontdekt. De toewijzing van "Portret van een jonge man" aan de grote Hollandse meester uit de Gouden Eeuw is dus groot nieuws. Ontdekker van de vondst is Jan Six, een Nederlandse kunsthistoricus, handelaar en gewezen medewerker "Oude Meesters" bij Sotheby's. Over zijn zoektocht schreef hij een boek dat nu verschijnt bij uitgeverij Prometheus. 

"Portret van een jonge man" was tot vandaag een vrij onbekend schilderij dat werd toegeschreven aan "de kring" van Rembrandt van Rijn. Toen Jan Six een afbeelding van het werk zag in een catalogus van Christie's Londen, sloegen zijn gedachten op hol. Hij vermoedde "meer".

De schilderstaal van Rembrandt (1606-1669) zat helemaal in dat portret, vond hij, dat was zelfs zichtbaar op de kleine reproductie. Hij toonde de foto uit de catalogus aan de grote kenner Ernst van de Wetering en die bevestigde de vermoedens van Six. 

Aangekocht voor een prikje

Echte duidelijkheid krijg je uiteraard alleen na een confrontatie met het werk zelf. Jan Six trok naar een kijkdag bij Christie's in Londen, en raakte almaar meer overtuigd. Met de hulp van een investeerder kocht hij het doek. De prijs viel geweldig mee, het olieverfschilderij was op dat ogenblik nog geen Rembrandt...

"Portret van een jonge man" is niet gesigneerd noch gedateerd, en nergens wordt het werk vermeld. Jan Six en een team van deskundigen moesten alles onderzoeken vanop een leeg wit blad. Die zoektocht beschrijft Six (°1978) in zijn boek dat heel eenvoudig "Rembrandts portret van een jonge man" heet. Nadat alle deskundigen hun puzzelstukken over hun vakgebied samen legden, onstond 100% zekerheid: dit is een heuse authentieke Rembrandt!

De Witte kraag heeft Rembrandt verraden

Het doek stelt een man van een jaar of 25 voor in zijn mooiste outfit. Hij kijkt de toeschouwer erg direct aan. Dit is een echte mens die vanuit het doek naar je kijkt. Dat soort sterke psychologische communicatie is typisch Rembrandt.

Sterker nog is de duidelijke penseeltoets van Rembrandt. Die is erg zichtbaar in de behandeling van de witte kraag. Rembrandt suggereert de plooien met zwarte accenten. Alleen hij deed het zo. 

Amsterdamse periode

"Portret van een jonge man" dateert allicht uit 1634. Het komt dus uit het begin van de Amsterdamse periode. Rembrandt Harmenszoon van Rijn kwam rond 1633 van zijn geboortstad Leiden naar Amsterdam. De nieuwe Rembrandt valt te bewonderen in Amsterdam, in de "Hermitage".  O ja, de Rembrandt die in 1974 werd ontdekt was "De doop van een eunuch". 

Meest gelezen