Spike Lee haalt uit naar Donald Trump in Cannes

Spike Lee heeft zich in vernietigende bewoordingen uitgelaten over Donald Trump op het Filmfestival van Cannes. De Amerikaanse regisseur vindt dat zijn president zich te halfzacht heeft uitgelaten na het geweld in Charlottesville in augustus.

Een wake-up call: dat heeft Spike Lee het Filmfestival van Cannes willen geven met enkele opmerkelijke uitspraken over racisme in de VS en de houding van de Amerikaanse president Donald Trump volgens hem aanneemt. 

De Amerikaanse regisseur sprak gisteravond op een persconferentie in de marge van de voorstelling van zijn nieuwe film "BlacKkKlansman". Die vertelt het waargebeurde verhaal van een Afro-Amerikaanse detective die undercover in de extreemrechtse Klu Klux Klan weet te infiltreren.

Op het einde zijn beelden te zien van de wagen van een extreemrechtse manifestant die in augustus vorig jaar op een menigte inreed in Charlottesville waarbij een vrouw om het leven kwam. Het was toen een triest hoogtepunt van dagenlange spanningen en rellen tussen voor- en tegenstanders van het plan om een standbeeld van de omtreden generaal Robert E. Lee uit het straatbeeld te verwijderen.

Nadien verklaarde Trump dat de beide zijden in dit conflict voor het geweld verantwoordelijk waren, een uitspraak die hem veel kritiek opleverde. Ook Lee is niet te spreken over die houding van zijn president. "De motherfucker had kunnen zeggen dat het over liefde gaat en niet over haat", zei hij in Cannes zonder Trump bij naam te noemen. "De motherfucker nam geen afstand van de Klan en de nazi's. Hij had de wereld kunnen tonen dat we beter zijn dan dat."

Lee verklaarde voorts dat hij hoopt dat zijn film mensen zal wakker schudden. "We lopen de jongste tijd in een waas rond", zei hij. Na afloop van de voorstelling van zijn film kreeg hij een minutenlang applaus.

Bekijk hier de vlog van Ward vanuit Cannes

Video player inladen...

Meest gelezen