Videospeler inladen...

Wat moeten scholen doen om uw privacy en die van uw kind te respecteren?

Nu vrijdag, 25 mei, krijgen de regels die bepalen hoe u moet omgaan met data en privacy van anderen, een belangrijke update. De langverwachte Europese privacyregelgeving wordt van kracht. Wat verandert er allemaal? Hoe moeten bedrijven zich aanpassen? En wat als u de nieuwe regels niet naleeft? VRT NWS gaat een week lang op zoek naar antwoorden. Vandaag trekken we naar GO! Basisschool Groei! in Vlamertinge. Wat moeten scholen doen om uw privacy en die van uw kind te garanderen?

Dat scholen ontzettend veel gegevens van anderen hebben, is natuurlijk geen verrassing. Een school kent niet alleen het adres, de geboortedatum en de resultaten van haar leerlingen, maar weet ook heel veel over de thuissituatie. Bijvoorbeeld of de ouders gescheiden zijn, wie er de kinderen al dan niet mag ophalen aan de schoolpoort en wat het hoogst behaalde diploma is van de mama. Maar mogen scholen al die dingen zo maar vragen bij inschrijving? En wat moeten ze doen met die gegevens?

Niet zo maar gegevens verzamelen

Het zijn vragen voor Pedra Brulez, directeur van GO! Basisschool Groei! in Vlamertinge. Ze is duidelijk: “We mogen alleen nog maar gegevens verzamelen als de wet dat toelaat of als de leerlingen, ouders of personeelsleden hier uitdrukkelijk toestemming voor geven. We zullen ook altijd zeer duidelijk moeten zeggen waarom we gegevens verzamelen, hoe lang we die gegevens bijhouden en wat we er mee doen. Als we tijdens een inschrijving vragen naar het hoogste diploma van de mama, dan zullen we moeten zeggen dat de wet ons er toe verplicht om dat te vragen. Scholen hebben die informatie nodig, want voor kinderen uit kansarme gezinnen krijgen ze extra middelen.

Als we vragen naar het hoogste diploma van de mama, dan zullen we moeten zeggen waarom we dat vragen.

We zullen ook niet langer zo maar foto’s van ouders of grootouders op pakweg een schoolfeest mogen publiceren op onze site of onze Facebookpagina. Daar zullen we vanaf nu ook uitdrukkelijk toestemming voor moeten vragen.”

Videospeler inladen...

Veel administratie

“We mogen met die gegevens ook niet doen wat we willen”, aldus Brulez. “We moeten in een dataregister bijhouden welke gegevens we verzamelen, wie ze verwerkt, met welk doel dit gebeurt, met wie ze gedeeld worden, waar we ze bewaren en hoe lang, wie er toegang tot heeft hoe we ze beveiligen. Een heel omslachtig document dat steeds opnieuw geüpdatet moet worden. En jammer genoeg krijgen we hier geen extra middelen voor, het is een extra werklast op mijn schouders en op die van de administratief medewerkers.”

We krijgen geen extra middelen voor het dataregister. Dat is een extra werklast. 

Ashana Broucke, verantwoordelijk voor informatieveiligheid binnen GO! Scholengroep Westhoek, legt uit hoe zo’n dataregister er moet uitzien.

Videospeler inladen...

Betere beveiliging

Scholen zullen ook extra inspanningen moeten leveren om de gegevens beter te beveiligen. “We moeten bijvoorbeeld een sleutelplan uitwerken, waardoor niet iedereen toegang krijgt tot de ruimte waar de gegevens worden bijgehouden. Maar ook online moeten we maatregelen nemen.

We weten allemaal dat wachtwoorden niet veilig zijn, vaak rondslingeren en doorgegeven worden. Daarom werken wij met een systeem van dubbele wachtwoorden: wanneer we willen inloggen in het dossier van een leerling moeten we eerst een wachtwoord ingeven en daarna een QR-code scannen met een speciale authenticatie-app. Die app geeft ons dan een code van zes cijfers die om de dertig seconden verandert. Zo zijn we zeker dat alle online dossiers van onze leerlingen veilig zijn. Bovendien hebben niet alle leerkrachten toegang tot alle leerlingendossiers. Enkel de zorgcoördinator en ikzelf, als directeur.”

Videospeler inladen...

Informeren en sensibiliseren

Scholen moeten ouders voortaan ook beter informeren over privacy en gegevensverwerking. “We moeten hen vertellen dat ze altijd het leerlingendossier van hun kind kunnen bekijken en het recht hebben om dingen aan te passen of te laten verwijderen. We zullen hen ook zeggen dat we de foto’s van hun kinderen niet zo maar zullen publiceren en we moeten hen ten allen tijde kunnen aantonen dat we voorzichtig omgaan met alle gegevens.”

Voor basisschool Groei! in Vlamertinge is de komst van de nieuwe privacyregels ook een uitgelezen moment om hun leerlingen duidelijk te maken wat de gevaren zijn van het internet. “Wat is een veilig wachtwoord? Wat kan je allemaal online zetten? Hoe moet je omgaan met sociale media? Het is belangrijk om hier vroeg mee te beginnen, want we merken dat kinderen steeds vroeger op sociale media zitten. Ze mogen dat maar van zodra ze 14 zijn, maar omzeilen die regel met valse profielen. Ouders vergeten het vaak, maar dit is eigenlijk strafbaar.”

We merken dat kinderen steeds vroeger op sociale media zitten. Ouders vergeten het vaak, maar dat mag pas van zodra ze 14 zijn. 

Videospeler inladen...

Morgen gaan we naar de redactie van Radio 1. Hoe worden de gegevens beschermd die u doorgeeft tijdens "Hautekiet" of een wedstrijd? Wat met uw profiel op VRT NU? En welke gegevens worden er binnen getrokken terwijl u surft op mnm.be of op deze site, vrtnws.be? 

Meest gelezen