(foto's vraagvoordewetenschap.be)

"Zal het Higgs-deeltje iets aan mijn leven veranderen?": "Vraag voor de wetenschap" kreeg al 3.000 vragen

Vier weken geleden is 'Vraag voor de wetenschap' van start gegaan, een campagne die de Vlaming aanmoedigt om de meest uiteenlopende vragen over wetenschappen te stellen. Voorlopig staat de teller op ruim 3.000 vragen, en die blijken erg gebiedsoverschrijdend. Het doel is dubbel: de wetenschap wil weten waar wij wakker van liggen, terwijl wij wetenschappers kunnen inspireren met nieuwe vraagstukken.

Nog tot 27 mei kunnen burgers op vraagvoordewetenschap.be een vraag indienen om die voor te leggen aan wetenschappers. Het gaat om een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in samenwerking met onder meer onderzoekers, kennisinstellingen en de industrie. Eenvoudigere vragen zouden vrij snel tot een antwoord moeten leiden. Moeilijkere of veelvoorkomende vragen kunnen een inspiratiebron zijn voor onderzoekers.

Vanavond stond de teller al op 3.152 ingediende vragen. "Bijna de helft ervan - 1.435 vragen - zijn gelinkt aan 'wetenschap en technologie' en meer dan een derde aan 'gedrag en maatschappij' (1.090 vragen). Opvallend is dat veel vragen tot meerdere disciplines behoren", klinkt het bij de initiatiefnemers. Eenmaal een vraag is gesteld, kunnen anderen daar ook op stemmen. Er zijn al zo'n 4.700 stemmen binnen.

De wetenschappers vinden dat er nu nog vaak een te grote kloof ligt tussen waar zij mee bezig zijn, en wat er leeft bij de mensen. Zij hopen dat dit initiatief daar verandering in kan brengen.  

Sommigen willen weten waarom niet meer mensen zorg dragen voor het milieu, en of religies ooit zullen uitsterven

Zo willen sommigen weten of de ontdekking van het Higgs-deeltje nu iets aan hun leven zal veranderen, waarom niet meer mensen zorg dragen voor het milieu en of religies ooit zullen uitsterven. Volgens de initiatiefnemers komt twee derde van de vragen van mannen, een derde van vrouwen, en dit van alle leeftijden.

De tussentijdse resultaten werden voorgesteld in Sinaps, een pyschiatrisch-neurologisch onderzoeksinitiatief in Duffel. Zo'n vijfentwintig hoogbegaafde leerlingen kregen er woensdag de Corsellis-collectie te zien, een verzameling van zo'n 2.600, soms heel oude hersenen, waarmee bijvoorbeeld vergelijkend onderzoek kan worden gedaan naar het effect van psychofarmaceutische geneesmiddelen.

De jongeren deden proefjes en stelden onder meer vragen over de verschillende onderdelen van de hersenen en de werking ervan.

Meest gelezen