Aandeel elektrische auto's in Vlaanderen nog ruim onder doelstelling

Van het totale wagenpark in Vlaanderen was vorig jaar maar 0,63 procent puur elektrisch. Dat is nog ver onder de doelstelling van 7,5 procent tegen 2020. Vlaams minister Bart Tommelein erkent dat de doelstelling misschien niet gehaald zal worden, maar hij is er wel rotsvast van overtuigd dat de grote omschakeling er snel zal komen.

Met het actieplan 'Clean power for transport' wil de Vlaamse regering het wagenpark mee helpen vergroenen. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat Vlaanderen voor een aantal doelstellingen op koers zit. Zo zijn er intussen 1.800 publieke laadpunten. Daarmee zit Vlaanderen op schema om er tegen 2020 5.000 te hebben. En met ruim 18.000 plug-in hybride voertuigen is de doelstelling van 13.600 tegen 2020 al overschreden.

Het aandeel puur elektrische wagens blijft met 0,63 procent wel nog ver onder de beoogde 7,5 procent tegen 2020. "De vraag zit goed, maar het aanbod kan niet volgen", verklaart de coördinator van het actieplan Jeroen Cockx. Volgens hem is ook nog niet iedereen mee in het plan. "Zo merken we dat verkopers hun klanten nog altijd vaak naar wagens op fossiele brandstoffen leiden", klinkt het.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein erkent dat er sprake is van een "ernstige vertraging" en dat de doelstelling van 7,5 procent misschien niet gehaald zal worden. Maar hij is er heilig van overtuigd dat er een versnelling aan zit te komen. "Gebruikers van elektrische wagens zijn erg tevreden met hun aankoop en willen niet terug naar wagens op fossiele brandstoffen. Dat stemt me positief, want het kan een enorme versnelling teweegbrengen." 

Meest gelezen