Michaël Torfs

Piek in letselongevallen na matchen Rode Duivels: VIAS roept op tot voorzichtigheid

Wanneer de Rode Duivels actief zijn in de eindronde van een groot toernooi, stijgt het aantal verkeersongelukken met gewonden na de wedstrijd met 80 procent. Dat blijkt uit cijfers van het VIAS Institute, dat zich bezighoudt met verkeersveiligheid. "Als je buitenshuis gaat kijken, denk je beter op voorhand na over hoe je veilig thuis zal raken." Dat geldt niet alleen voor autobestuurders, maar ook voor fietsers. 

Over enkele weken is het zover: dan komt de nationale voetbalploeg in actie op het wereldkampioenschap in Rusland. De eerste WK-match van de Rode Duivels is gepland op maandag 18 juni, wanneer ze om 17 uur Panama in de ogen kijken. Zaterdag 23 juni spelen ze hun tweede groepsmatch tegen Tunesië (14 uur) en de donderdag daarop is er de clash met Engeland (20 uur). 

Eén op de vier Belgen volgt minstens één match van de Duivels buitenshuis, zo blijkt uit een enquête in opdracht van VIAS (het gaat om een representatieve bevraging bij 1.000 Belgen, red.). Van de mensen die buitenshuis gaan kijken, op café, op een groot scherm of bij vrienden, neemt 60 procent de auto. En daar schuilt het gevaar, waarschuwt het VIAS. 

Supporters zijn onbezorgder en respecteren bepaalde regels minder, zeker na gewonnen matchen

Piek tot 80 procent meer ongelukken na een wedstrijd

Uit ongevallencijfers van de vijf matchdagen van het voorbije EK (Euro 2016), waarbij vergeleken werd met cijfers op dezelfde dagen tussen 2012 en 2015, blijkt dat na een wedstrijd van de Rode Duivels het aantal letselongevallen sterk stijgt, met pieken tot 80 procent.

"Dit laat zich voelen tot 6 uur na de wedstrijd. De supporters zijn onbezorgder en respecteren bepaalde regels minder, zeker na afloop van gewonnen matchen", analyseert VIAS Institute  (nvdr: de cijfers gaan enkel over letselongevallen, de ongevallen met blikschade zitten hier niet bij). 

We willen de mensen hun pintje niet ontzeggen, maar roepen hen op na te denken over hoe ze terugkeren naar huis

Ook fietsers moeten uitkijken

"Veel mensen gaan buitenshuis de wedstrijd bekijken, bij vrienden, op café, of op een groot scherm. En we zijn daar niet blind voor: natuurlijk komt daar vaak een pintje bij kijken", zegt Stef Willems van VIAS. "En we willen de mensen dat zeker niet ontzeggen, maar we vragen wel nadrukkelijk dat mensen op voorhand nadenken over hoe ze zullen terugkeren, en bijvoorbeeld een bob of het openbaar vervoer kiezen." 

De fiets is geen goed alternatief, waarschuwt VIAS nog: "Ook fietsers moeten oppassen. De wettelijke alcohollimiet van 0,5 procent geldt ook voor hen", zegt Karin Genoe. 

Er zijn overigens grote regionale verschillen voor ons verplaatsingsgedrag bij een match: uit cijfers van VIAS blijkt dat vooral de Walen (80%) met de auto gaan, terwijl in Vlaanderen de fiets (52%) heel vaak wordt gebruikt. In Brussel is het openbaar vervoer het populairst (58%). 

Meest gelezen