Videospeler inladen...

De Wever: "Pensioenbetoging onbegrijpelijk, pensioenhervorming is onafwendbaar" 

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de grote vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering onbegrijpelijk. Dat zei De Wever tijdens het kopstukkendebat van technologiefederatie Agoria. De Wever kreeg bijval van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Wouter Beke van CD&V toonde meer begrip voor de onrust van de betogers.

De drie grote vakbonden trokken vandaag door de straten van Brussel om te protesteren tegen de pensioenplannen van de federale regering. Volgens de politie waren er 55.000 betogers, de bonden telden 70.000 deelnemers.

De Wever vindt die actie "onbegrijpelijk". "De pensioenhervorming is zoals de klimaatverandering: onafwendbaar. De kosten zijn zo explosief. Als je die niet gaat samendrukken, moet het overheidsbeslag onvermijdelijk stijgen. Dan kan je natuurlijk nooit tot een gezonde loonkostenverhouding komen. Ik begrijp die actie niet. Te meer omdat de onderhandeling over de zware beroepen nog moet beginnen. Wie een onderhandeling begint met een staking is niet goed bezig."

Ook de voorzitter van de liberalen heeft geen begrip voor de vakbondsactie van vandaag. "Het zal niet zijn door te staken dat we de pensioenen gaan betalen. Dat lost niets op", aldus Gwendolyn Rutten. "Het is ook een compleet gebrek aan solidariteit met de jonge generaties." De Open VLD vindt daarnaast dat de volgende regering opnieuw een loonkostverlaging moet doorvoeren "van dezelfde omvang als deze keer".

Videospeler inladen...

Vanuit de oppositie stelt Groen-voorzitter Meyrem Almaci dat de betoging "bijna zelf door de regering is besteld". "De onzekerheid heeft de mensen op straat gebracht." Bart De Wever was het daar duidelijk niet mee eens. "We hebben altijd gezegd dat we aan verworven rechten niet gaan raken."

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez heeft de regering geen visie. "Men is begonnen met de pensioenbonus af te bouwen. Experten vinden dat dat moet blijven bestaan. Geef mensen meer keuzevrijheid: laat ze zelf mee bepalen wanneer ze op pensioen gaan en doe dat op de loopbaan en niet op de leeftijd.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Wouter Beke van de CD&V kwam - met een kikker in de keel - te laat aan op het debat, maar was nog  net op tijd om in te gaan op de vakbondsactie van vandaag.  Hij begrijpt naar eigen zeggen de onrust van de mensen over hun pensioen. "Het is een gigantische uitdaging en die gaan we ook aan met deze regering. Aan de ene kant zorgen we dat er hervormingen zijn en aan de andere kant zorgen we ervoor dat er extra middelen naar de pensioenen gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen