Video player inladen...

Bart De Wever trekt akkoord over kernuitstap in 2025 weer in twijfel

Anderhalve maand na het langverwachte akkoord binnen de federale regering over het energiepact, trekt N-VA-voorzitter Bart De Wever datzelfde akkoord weer in twijfel. Tijdens het kopstukkendebat van technologiefederatie Agoria noemde hij een kernuitstap tegen 2030 onmogelijk en onrealistisch. 

Eind maart bereikte de regering-Michel een akkoord over een energiepact waarbij de wettelijk voorziene kernuitstap in 2025 behouden blijft. Er komt wel een strikte monitoring van de energieprijzen en de bevoorrading.

Anderhalve maand nadien lijkt de N-VA-voorzitter daarop terug te komen. "Ik wil daar heel duidelijk over zijn", zegt Bart De Wever vandaag. "Als wij uit de fossiele brandstoffen moeten treden - en dat moeten we doen om de CO2-reductie te realiseren - en we moeten uit de kernenergie treden, én we moeten de elektrificatie van ons wagenpark en de industrie aanmoedigen, én we moeten dat tegelijk doen tegen 2030, dan is dat volgens mij onmogelijk."

"Tenzij je enorme risico's wil nemen inzake bevoorrading en prijs", borduurt de N-VA-voorzitter verder op de reserves die de N-VA de voorbije maanden al meer dan eens duidelijk maakte. Conclusie volgens De Wever: "Wij kunnen ons dat niet permitteren." Hij zegt wel blij te zijn met het energiepact, dat hij als een to-dolijst beschouwt. Maar hij zegt er meteen ook bij dat hij ervan overtuigd is dat de to do's niet zullen worden gehaald.

"Er is een plan", reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "De vraag is of je dat wil uitvoeren. Door continu onzekerheid te creëren zorg je ervoor dat het nooit gebeurt." Ze verwijst naar studies van de energiesector die volgens haar het tegendeel aantonen van wat De Wever zegt.

Lees verder onder video.

Video player inladen...

"Het standpunt van meneer De Wever is het echte probleem", vindt SP.A-voorzitter John Crombez. "Zo zijn we weer vertrokken voor een grote periode van onzekerheid." Volgens Crombez heeft zijn N-VA-collega vanavond nieuws gemaakt, "maar het is slecht nieuws".

Video player inladen...

Meest gelezen