2018 Invision

Benedict Cumberbatch wil geen rollen meer aanvaarden als vrouwen minder dan hij verdienen

Benedict Cumberbatch neemt zich voor rollen af te wijzen als vrouwen in de cast minder dan hij verdienen. Dat zegt de Britse acteur in een interview met Radio Times. Tegelijk wil hij met zijn productiehuis inzetten op verhalen van en met vrouwen.

"Kijk naar jullie quota's. Vraag welk loon vrouwen krijgen en zeg: "Als zij minder geld krijgt dan de mannen, dan doe ik het niet"." Met die woorden moedigt Benedict Cumberbatch mannen in de showbizz aan om net als hijzelf rollen voortaan af te wijzen als vrouwen in de cast minder verdienen.

"Een gelijk loon en een plek aan tafel zijn de basisprincipes van feminisme", voegt hij eraan toe in een interview met Radio Times. Daarnaast neemt hij zich voor om met zijn productiehuis SunnyMarch in te zetten op films en series waarin vrouwen centraal staan.

"Ik ben trots dat mijn partner Adam Ackland en ik de enige mannen in ons productiehuis zijn. Ons volgende project is een verhaal van vrouwen over het moederschap door de ogen van vrouwen, dit tijdens een milieuramp."

Cumberbatch wil ook zijn status als acteur aanwenden om zijn principes af te dwingen. "Als het om mijn naam gaat om investeringen aan te trekken, dan kunnen we die aandacht gebruiken voor een reeks projecten van en met vrouwen. Zij vormen de helft van het publiek!"

Het is niet de eerste keer dat Cumberbatch een lans breekt voor gelijkwaardigheid en inclusie. In een interview met Out Magazine in oktober 2014 liet hij optekenen dat hij "tot de dood" voor homorechten wil vechten. 

Meest gelezen