Videospeler inladen...

Bereken je digitale leeftijd via "Digital Duel"

Onze maatschappij verandert stilaan in een digitale samenleving en te veel Belgen blijven achter. Om een inclusieve digitale samenleving te promoten startte de FOD Economie eind april een sensibiliserings­campagne om meer mensen mee te nemen in die digitale transformatie. Het sluitstuk? De lancering vandaag van de interactieve onlinegame “Digital Duel”.

Vandaag lanceert de FOD Economie de onlinegame “Digital Duel”. Via dit online spel kan je je digitale vaardigheden testen en op die manier je digitale leeftijd berekenen. Het gaat om een tiental uitdagingen die spelers aan kunnen gaan tegen digital natives zoals iets opzoeken op het internet, fake news ontmaskeren of een veilige website herkennen. Het spel geeft je vervolgens ook een advies mee hoe je je vaardigheden verder kan aanscherpen. Doel van het spel? Mensen bewust maken van het belang van het aanleren of ontwikkelen van digitale vaardigheden.

Digitale transformatie

Banktransacties gebeuren online, belastingaangiftes doen we via Tax-on-web, kleding bestellen we via webshops en communiceren doen we met onze smartphone. De digitalisering staat centraal in onze samenleving en zal op termijn nog meer invloed uitoefenen. Wat de digitalisering onderscheidt van eerdere technologische omwentelingen is de enorme snelheid waarmee het onze samenleving transformeert. Het duurde ruim 40 jaar voor 50% van de gezinnen in het Westen een radiotoestel had, 15 jaar voordat ze over een televisie beschikten en 10 jaar voordat ze een PC bezaten. In vergelijking daarmee verloopt de huidige digitalisering bliksemsnel.

En toch beschikken te weinig Belgen over goede digitale kennis. Slechts 31% van de Belgen beschikt over gevorderde digitale vaardigheden volgens cijfers van de FOD Economie. Hierin wil de FOD Economie in samenwerking met “Digital Champion” Saskia Van Uffelen verandering brengen. “Iedereen moet beschikken over digitale vaardigheden om mee te kunnen in de wereld van morgen. Als we ons wapenen kunnen we voortrekker worden op vlak van digitale integratie. En dan winnen we jobs in plaats van er te verliezen” zegt Van Uffelen in De Morgen.

Van informatiemaatschappij naar connectieve maatschappij

Die digitale transformatie zal in de toekomst niet alleen ons privéleven verder beïnvloeden, maar ook de arbeidsmarkt is sterk in verandering. Volgens een recente studie van Agoria zijn er 16.000 openstaande ICT-jobs die niet ingevuld geraken. Daarnaast dreigen heel wat bestaande jobs in de toekomst te verdwijnen. “De jobs gaan er gewoonweg anders uitzien. Dat betekent dat we mensen moeten begeleiden om hen voldoende kansen te geven op de arbeidsmarkt. Zodat hun vaardigheden aansluiten op de beschikbare jobs” zegt Van Uffelen. "Wil je jezelf aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt? Leer digitale tools aan!"

Wil je jezelf aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt? Leer digitale tools aan!  

Saskia Van Uffelen

Je digitale leeftijd berekenen kan hier.

Meest gelezen