Video player inladen...

Dag 2 van de pilotenstaking bij Brussels Airlines: overleg sleept aan, akkoord nog veraf

De vakbonden en directie bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zitten vanavond nog altijd samen om een oplossing te vinden voor het sociaal conflict binnen het bedrijf. De piloten hebben voor de tweede dag deze week gestaakt omdat ze ontevreden zijn over hun werkomstandigheden, hun salaris en hun pensioen. Onderhandelingen maandag leidden niet tot een akkoord en ook vandaag blijft het overleg ellenlang duren. Uit verschillende bronnen hoort VRT NWS dat alles muurvast zit.

Om 10 uur zijn de vakbonden en de directie van Brussels Airlines opnieuw rond de tafel gegaan. De sociaal bemiddelaar die om 17 uur verwacht werd, schoof al om 14 uur aan tafel om een doorbraak te forceren. 

Maar die doorbraak lijkt nog veraf. Een voorstel van de directie is naar de prullenmand verwezen, de vakbonden zijn nu bezig aan een tegenvoorstel, en dat is naar verluidt een lang tegenvoorstel.

Wat stond in het voorstel van de directie? Een jaarlijkse financiële bonus voor de piloten, nog een extra surplus wanneer het bedrijf winst maakt, en ten slotte extra vrije dagen. Maar dat bleek niet genoeg voor de vakbonden, die ook niet op één lijn zitten.

Brussels Airlines was nochtans hoopvol om het conflict vandaag te kunnen oplossen: "We hebben een nieuw voorstel op tafel gelegd waarvan we hopen dat het beter voldoet aan de vragen van de piloten", zei Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines vanochtend in "De ochtend" op Radio 1.

Ook de vakbonden toonden zich optimistisch, toen de onderhandelingen begonnen, maar blijkbaar was het water toch nog te diep. 

Stewardessen en stewards ook niet tevreden

En een akkoord met de piloten betekent ook niet noodzakelijk het einde van de sociale onrust bij Brussels Airlines. Ook de "cabin crew", dat zijn de stewardessen en stewards, laten weten dat ze "genoeg gegeven" hebben en dat het tijd is dat ze meer "waardering en respect" krijgen, zo schrijven ze in een open brief die door de christelijke bediendebond LBC-NVK werd verspreid.

"Ons beroep lijkt misschien glamoureus, omdat we de wereld rondvliegen en allerlei plekken en culturen ontdekken", zo staat in de brief. "Net als de piloten ervaren wij 'vliegen' als een passie en voelen wij een grote liefde voor ons beroep", klinkt het. "Maar die job heeft tegenwoordig een hoge prijs."

In de open brief wordt ook verwezen naar het grondpersoneel. Ook die mensen verdienen aandacht, klinkt het, wat hun jobs zijn het sterkst bedreigd door de integratie van Brussels Airlines in de Eurowings Group.

Riadh Bahri: "Akkoord moet er komen, maar niet zeker of het zal lukken"

Video player inladen...

Meest gelezen