Topman Dexia: “We lijden nog elke dag 1 miljoen euro verlies”

De restbank Dexia blijft structureel verlieslatend. Topman Wouter Devriendt wil de kosten verder omlaag krijgen om de erfenisportefeuille af te bouwen zonder extra belastinggeld.

“Eigenlijk gaat het goed met Dexia”, zegt CEO Wouter Devriendt. “We hebben een goede kapitaalpositie. En ook met de liquiditeit – het feit dat we gefinancierd blijven – gaat het beter dan ooit.” In 2011 is Dexia door de knieën gegaan omdat ze geen toegang meer had tot financiering op de markt, onder meer door de Griekse crisis en de problemen in Ierland. Maar die is nu – uiteraard met dank aan de garanties van België, Frankrijk en Luxemburg – goed onder controle.

Kosten moeten omlaag

“Toch blijft Dexia structureel verlieslatend”, benadrukt Devriendt. “Onze portefeuille van kredieten en obligaties (nu nog 94 miljard euro groot) levert wel inkomsten op. Maar we bouwen de portefeuille af en de kosten dalen niet zo snel als die inkomsten.” Om de kosten omlaag te krijgen heeft Dexia zopas alle IT-diensten uitbesteed. 150 van de 600 personeelsleden in Parijs staan niet langer op de loonlijst van Dexia. “Op die manier worden de kosten variabel gemaakt”, legt Devriendt uit. “De kosten zullen afnemen naarmate onze portefeuille kleiner wordt.”

Door de vele kopzorgen bij Dexia werd de afgelopen jaren trouwens amper in IT geïnvesteerd, nu is een inhaalbeweging aan de gang. “Problemen zoals onlangs bij Argenta tonen aan hoe belangrijk IT-infrastructuur is voor een bank. We kunnen ons niet veroorloven dat onze financiering een week zou stilvallen.”

Dit is het enige waar de ECB een goede vriend van ons is. Want voor de rest is het moeilijk werken voor ons met alle regels van de ECB.

Wouter Devriendt, CEO Dexia

Portefeuille versneld afbouwen

Tegelijk probeert Dexia haar portefeuille versneld af te bouwen. Sinds de val van Dexia in 2011 liet de restbank al haar kredieten en obligaties op vervaldatum komen. Verkopen zat er niet in omdat de verliezen dan te groot zouden zijn. “Maar we zijn daar vanaf gestapt, zegt Devriendt. “De marktomstandigheden laten het toe om sneller te verkopen, en de verliezen pakken we erbij. Door onze grotere kapitaalbuffer kunnen we zulke verliezen makkelijker verwerken.”

Bovendien helpt de Europese Centrale Bank een handje. De ECB koopt sinds 2015 volop obligaties op, om de rente laag te houden. Daardoor kan Dexia obligaties, die normaal gezien onverkoopbaar zouden zijn, zonder verlies aan de ECB verkopen. “Dit is het enige waar de ECB een goede vriend van ons is”, lacht Devriendt,  “want voor de rest is het moeilijk werken voor ons met alle regels van de ECB.”

Dexia probeert ook de groepsstructuur te vereenvoudigen. Er werken nog ongeveer 800 mensen bij de groep, verspreid over kantoren in onder meer Brussel, Parijs, New York, Rome, Madrid en Lissabon. “De Spaanse en Portugese vestigingen moeten dicht, zegt Devriendt, “andere proberen we af te bouwen.” De restbank wil graag de twee overblijvende bankactiviteiten van de groep, het Italiaanse Crediop en de Duitse Dexia Kommunalbank van de hand doen, al beseft ze dat die niet makkelijk te verkopen zijn.

Wat is Dexia?

De restbank Dexia is wat overblijft van de grote Dexia Groep die eind 2011 omgevallen is. De Belgische dochter Dexia Bank België, nu Belfius, werd toen uit de groep gelicht. De afgelopen jaren zijn de meeste bankactiviteiten verkocht. De taak van de restbank is om de grote erfenisportefeuille af te bouwen en de verliezen voor de Belgische en Franse belastingbetaler zo klein mogelijk te houden. Het gaat om kredieten en obligaties met een lange looptijd en heel kleine marges. Dexia heeft geen deposito’s meer om zich te financieren, maar de restbank kan geld ophalen dankzij de garanties van België, Frankrijk en Luxemburg.

Meest gelezen