Videospeler inladen...

Vrijspraak in zaak van spectaculaire diamantroof op Zaventem: "gebrek aan bewijs" 

De correctionele rechtbank in Brussel heeft 18 van de 19 verdachten vrijgesproken voor de diamantroof op de luchthaven in Zaventem in 2013. De daders gingen toen aan de haal met een buit van maar liefst 37 miljoen euro. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs. Tegen één verdachte komt er later nog een nieuw proces.

Op het proces rond de spectaculaire diamantroof stonden 19 beklaagden terecht, voor het plegen van de overval en de heling van de buit. Het gaat om 16 mannen en 3 vrouwen. Ze konden opgepakt worden na samenwerking met onder meer de politiediensten van Zwitserland, Luxemburg, Marokko en Frankrijk. In totaal werden tijdens het jarenlange onderzoek zo'n 40 huiszoekingen uitgevoerd. Bijna alle beklaagden ontkenden hun betrokkenheid. De rechtbank spreekt 18 van de 19 beklaagden nu vrij, wegens gebrek aan bewijs. 

Sven Mary: "Onderzoek hing met haken en ogen aan elkaar"

De advocaat van één van de beklaagden, Sven Mary, reageert tevreden: "Het zou gemakkelijk zijn om nu te zeggen dat het geen verrassing is. Maar ik vond de bewijzen die het openbaar ministerie aanbracht, van bij het begin al heel beperkt. Het is een spectaculaire zaak, maar het was een moeilijk onderzoek, en het onderzoek leek me met haken en ogen aan elkaar te hangen. Er is druk gezet op mensen tijdens verhoren, dat is eerder al vastgesteld. Daarom leek het mij mogelijk dat de rechtbank deze mensen allemaal zou vrijspreken. Dus ik ben heel blij. Maar we zijn nog niet aan het einde van de rit, het parket zal waarschijnlijk beroep aantekenen."

Voor één beklaagde komt er dus later nog een proces. Zijn advocaat had daarom gevraagd, omdat de man in Frankrijk in de gevangenis zit voor andere feiten. "Het is een eigenaardige situatie", geeft zijn advocaat Dimitri De Béco toe. "Ik ben principieel blij dat zijn zaak apart wordt behandeld, zoals ik had gevraagd. Anderzijds wordt hij daardoor nu wel niet vrijgesproken zoals alle anderen. Maar ik ga er wel van uit dat hij later ook zal worden vrijgesproken. Als er een vrijspraak is over de hele lijn, zoals nu, dan is de zaak gewoon wankel."

37 miljoen euro aan diamanten via een gat in de omheining

De diamantroof gebeurde op 18 februari 2013. Twee wagens reden via een gat in de omheining op het tarmac op de luchthaven van Zaventem. Ze reden naar een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar net een waardetransport bij stond. 8 gewapende en gemaskerde mannen stapten uit en overvielen het vliegtuig. Ze deden dat in ware commandostijl. De overvallers haalden 120 pakketten met diamanten uit het vliegtuig. Samen hadden ze een waarde van 37 miljoen euro. Daarna vluchtten ze. De hele operatie duurde maar 5 minuten.

Bekijk hier de beelden uit het Journaal van 19 februari 2013:

Videospeler inladen...

Vragen over de veiligheid rond de luchthaven

De diamantroof riep meteen vragen op over de beveiliging rond de luchthaven in Zaventem. Er werden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werd een versterkte omheining geplaatst, met camerabewaking en betonblokken. De vraag stelde zich ook of er een informatielek was van binnenuit.

Bekijk hier de uitleg van journalist Tim Verheyden in het Journaal van 19 februari 2013:

Videospeler inladen...

Meest gelezen