Videospeler inladen...

Drie afgezette Catalaanse ministers die nog in ons land verblijven, mogen niet overgeleverd worden aan Spanje

De drie afgezette Catalaanse ministers die nog steeds in ons land verblijven, mogen voorlopig niet overgeleverd worden aan Spanje. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. 

In maart van dit jaar vaardigde Spanje een nieuw Europees aanhoudings­bevel uit tegen de Catalaanse politici die nog in ons land verblijven. In oktober vorig jaar ontvluchtten de (intussen) ex-ministers hun land. Maar ook nu mogen ze niet overgeleverd worden aan Spanje. De raadkamer heeft de vordering van het parket gevolgd. Zowel het parket als de raadkamer hebben geoordeeld dat de Europese aanhoudingsbevelen niet uitgevoerd kunnen worden, omdat ze niet gebaseerd zijn op een Spaans nationaal aanhoudingsbevel. De drie - en hun advocaten - reageren tevreden op de beslissing.

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president, werd enkele maanden geleden opgepakt in Duitsland. Ook hij is voorlopig nog niet overgeleverd aan Spanje. 

Meest gelezen