Microsoft is springlevend, ook na de dood van Windows

Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie. Vandaag: De zomer en het mooie weer staan voor de deur, dus dat betekent voor techneuten 1 ding … Binnen blijven en naar developer conferences kijken van de tech-reuzen. 

Vorige week stonden bijvoorbeeld Google I/O en Microsoft Build op de agenda. Waar we van Google steevast innovatieve wervelwinden verwachten, blaast er de laatste jaren een opvallend frisse wind door Microsoft. 

Voor wie het gemist heeft: Microsoft is al lang niet meer de oude dinosaurus die slapend rijk werd door zijn tripartiet monopolie, de heilige drievuldigheid Windows, Office en Internet Explorer.

De verdienste voor deze omwenteling? CEO Satya Nadella, die in 2014 het roer overnam. Het was toen pijnlijk duidelijk dat Microsoft de mobiele trein helemaal gemist had. Nadella voer prompt een andere koers. Zijn eerste aankondiging: Office beschikbaar maken op iOS, het besturingssysteem van Apple. Intussen heeft hij zelfs de Windows-afdeling opgedoekt. Beide daden zouden in het verleden niet gewoon gezien worden als vloeken in de Micro-kerk. Het is de kerk opblazen. 

Wat we op Build de revue zagen passeren, toont hoe Nadella de vergane reus weer helemaal heeft opgebouwd. 

Productiviteit

Kort gesteld keert Microsoft terug naar de kern van hun missie: mensen helpen om efficiënter te werken. Na Office op iPad en online (365), zien we nog nieuwe toepassingen die richting uitgaan.

Op Build stelden ze bijvoorbeeld de meetingruimte van de toekomst voor. Daarbij kunnen fysieke en virtuele deelnemers aansluiten. Met behulp van artificiële intelligentie luistert het systeem wie spreekt en richt het de camera en microfoon in de juiste richting. Er worden automatisch notities gemaakt, en er kan ook live vertaald worden. Indien iemand zegt dat hij of zij “iets zal doen”, wordt automatisch een to-do gemaakt. Ideeën die al lang leven, maar dankzij recente AI-doorbraken realiteit worden. Het is misschien geen oplossing voor het feit dat we 92% van onze tijd in meetings doorbrengen. Het maakt die meetings wel een pak efficiënter. 

Om echt een glimp van de toekomst te krijgen: dankzij HoloLens zullen we ooit virtueel en toch echt bij elkaar kunnen zitten. Het is te zeggen: lichtprojecties van onszelf. Het lijkt een gimmick, maar die ‘holoportation’ kan wel eens de gulden middenweg zijn tussen fysiek afspreken (beter samenwerken) en tele-meetings (beter dan verplaatsen).

HoloLens

Met die HoloLens positioneert Microsoft zich als een bedrijf dat opnieuw durft te innoveren. De AR-bril (augmented reality) projecteert hologrammen in de echte wereld.

Al brengt ons dat weer een stapje dichter bij Star Wars-situaties, het zorgt er vooral ook voor dat studenten van interactieve modellen kunnen leren, of architecten hun creaties kunnen tonen door 3D-maquettes tevoorschijn te toveren, tot zelfs de uiteindelijke afwerking te projecten op de muren van een casco-ruimte.

Zo bouwden we bv. de luchthavens van Parijs in augmented reality, om hun toekomstplannen op een veel intuïtievere manier voor te stellen aan partners of omwonenden. (Ja, er stijgen kleine vliegtuigjes op.) Microsoft probeert dat toestel al een tijd uit, en heeft daarmee een voorsprong op eeuwige rivaal Apple, dat naar goede gewoonte in een bunker onder een werkende vulkaan sleutelt aan een geperfectioneerde versie van zo’n AR-bril.

Azure

Wellicht het belangrijkste inzicht van Nadella: Windows heeft er z’n beste tijd opzitten. Al zal er altijd een besturingssysteem nodig zijn op computers, bv. voor het draaien van professionele software, het merendeel van de tijd gebruiken mensen online toepassingen.

Met Azure biedt Microsoft de ontwikkelaars daarvan een blokkendoos om dat soort nieuwe ervaringen te bouwen. Met eenvoudige en voordelige modules geeft Microsoft aan bouwers de mogelijkheid om de laatste nieuwe snufjes te gebruiken binnen webtechnologie, Internet-of-Things, computer vision & machine learning, en nog veel meer.

Het bedrijf zet zich daarbij naast Amazon Web Services & Google Cloud, om het platform te worden voor ervaringen die uw leven in de toekomst zullen versimpelen. Windows voor de wereld, zeg maar.

180°

Microsoft stond bekend als het bekendste voorbeeld van The Innovator’s Dilemma: wie te lang te dominant is, verkijkt zich op nieuwe innovatie­golven. Het is een les voor alle bedrijven, en een die Microsoft dankzij de nederige Nadella ook heeft geleerd.

Waar veel bedrijven echter ook iets van kunnen leren in deze uitdagende technologische tijden: als zelfs een olietanker als Microsoft een bocht van 180 graden kan maken, wat houdt uw bedrijf dan tegen om digitale disruptie te omarmen?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen