Gentse handelaars in de bres voor kwetsbaren

42 handelaars uit Gent hebben zich aangemeld voor het 'Enchanté'-project. Daarmee willen ze daklozen of mensen die kwetsbaar zijn een hart onder de riem steken door hen bijvoorbeeld een gratis koffie aan te bieden, een babbeltje te slaan of hen het toilet te laten gebruiken. Het project komt overgewaaid uit Parijs.

Via een netwerk van 42 hartelijke handelaars wil Enchanté een veilige haven bieden aan mensen die financiële, sociale of psychische problemen hebben. De Vooruit in Gent is één van de 42 handelaars die meedoen: "De mensen van Enchanté hebben ons zelf benaderd", zegt caféverantwoordelijke Klaas Ramakers. "Wij speelden al eventjes met het idee waar zij mee afkwamen, dus we sprongen direct mee op de kar. 't Leunt heel dicht aan bij onze filosofie."

Uitgesteld

De Vooruit bedacht zelf een systeem om het doenbaar te houden: "Momenteel zijn we begonnen met het geven van een 'uitgestelde' koffie of soep. 'Uitgesteld' betekent dat klanten bij het betalen een extra bestelling plaatsen: koffie of soep. Iemand anders, die daar zelf het geld niet voor heeft, kan die dan later gratis bestellen.  We deden al heel wat voor kwetsbare mensen, nog voor Enchanté ons benaderde. We hebben gratis wifi, zitplaatsen, gratis gebruikmaken van onze wc's, onze stopcontacten gebruiken om gsm's of laptop's op te laden... Zo kunnen we kwetsbare mensen in Gent een plaats bieden zonder stigmatiserend te zijn. Ze kunnen hier met andere mensen babbelen. In het begin was er wel wat koudwatervrees, maar ik merk dat ze nu langer blijven plakken. Er komt ook steeds meer volk binnen door Enchanté." 

kasto80

Meest gelezen