Herman Van Rompuy maakt haiku voor Tildonk

De oud-premier en -Europees president kwam vandaag een haiku, een Japans kort gedicht schrijven, voorlezen en ophangen in de treurwilg van de stiltetuin van de Engelenburcht in Tildonk.

De tuin hoort bij het belevingscentrum de Engelenburcht over de Eerste Wereldoorlog. In de tuin staat een treurwilg met een bankje erbij om haiku's te schrijven en daarna in de boom te hangen.

Herman Van Rompuy liet zich inspireren door de omgeving van de tuin, die ook dient om na te denken over oorlog en vrede. Zo klonk de Haiku woensdagmiddag: "Als wapens zwijgen, hoor je in de stille tuin, de wind en de vogels".

"Technisch gezien lijkt het niet te kloppen. Als het stil is, zou je niets mogen horen, en toch hoor je de wind en de vogels, maar eigenlijk hoor je dan de natuur en dan blijkt het toch te kloppen."

Van Rompuy was vereerd door de vraag om een haiku te maken. Hij schreef al twee boekjes vol haiku's maar voelt zich ook verwant met de streek. De ouders en grootouders van Herman Van Rompuy zijn afkomstig uit de buurt van Tildonk.  

Meest gelezen