Videospeler inladen...

Karolien Debecker en Dorianne Aussems (MNM): "Waar blijven jonge lesbische rolmodellen?"

Meisjes en vrouwen die op vrouwen vallen, hebben te weinig lesbische rolmodellen. Dat zeggen MNM-dj's Karolien Debecker en Dorianne Aussems. In "Van Gils & gasten" houden ze daarom een pleidooi voor meer zichtbare lesbische baanbrekers. 

Jani Kazaltzis, Tom De Cock of James Cooke in het Vlaamse medialandschap, Neil Patrick Harris, Tom Daley of Stephen Fry op internationaal vlak: homoseksuele jongens en mannen hebben tal van rolmodellen naar wie ze kunnen opkijken, zo lijkt het.

Lesbische meisjes en vrouwen moeten met een vergrootglas op zoek naar beroemde of succesvolle vrouwen die openlijk zeggen dat ze op vrouwen vallen. Dat is tenminste de mening van Karolien Debecker en Dorianne Aussems. Allebei zijn ze MNM-dj, allebei zijn ze lesbisch en allebei trekken ze vanavond aan de alarmbel in "Van Gils & gasten" op Eén.

"Ik ben 13 jaar geleden uit de kast gekomen, toen ik 25 was", zegt Debecker. "Ik presenteerde toen een programma op Jim over holebi's en uiteraard kreeg ik toen zelf de vraag. Ik heb er toen meteen over gepraat. Intussen zijn we 13 jaar verder en ben ik 38. Waar blijft die nieuwe generatie?"

"Taboe"

Debecker herhaalt daarmee de boodschap die ze begin maart op Twitter verspreidde nadat ze de getuigenis van een jong lesbisch meisje in "Taboe" op Eén had gezien. "We hebben terug nood aan jonge lesbische rolmodellen", schreef ze toen. "Waar blijven ze? Ik zie ze niet in Vlaanderen, ik zie ze nauwelijks in de internationale media. What's going on?"

"We zwijgen nog te veel", reageerde Aussems meteen met een eigen tweet. "Terwijl ik vroeger zelf tevergeefs naar een jong voorbeeld zocht. Dus ja, ik val ook op vrouwen en ik heb dit nog nooit duidelijk laten vallen. Damn, het wordt tijd. Let's do this, samen."

Vanavond schuift Debecker Aussems enigszins naar voren als zo'n jong lesbisch rolmodel, een titel die ze niet per se van zich afschuift. "Ik wil niet pretenderen dat ik een rolmodel ben, maar ik wil wel dat mensen het weten", zegt Aussems. "Ik heb vroeger zo vaak op de bus van school naar huis gezeten om in huilen uit te barsten. Ik weet zeker dat de helft van de huilbuien minder waren geweest als ik een voorbeeld had gehad."

Reclame

Volgens de beide MNM-dj's is ook voor de reclamewereld een belangrijke rol weggelegd. "Heb je ooit al 2 mama's de was zien doen? Of het gras zien afrijden?", zegt Debecker. "Ik zou lesbische vrouwen meer in het straatbeeld willen zien zodat ik me geen alien voel."

"Verander het eens 1 keer", roept Aussems reclamemakers op. "Durf het eens 1 keer te veranderen. Het kan de manier veranderen waarop we naar elkaar kijken."

Meest gelezen