Videospeler inladen...

Herbeleef: Pensioenbetoging in Brussel: politie telde 55.000 manifestanten

De drie grote vakbonden zijn vandaag door Brussel getrokken om te protesteren tegen de pensioenplannen van de federale regering. Volgens de politie waren er 55.000 betogers, de bonden telden 70.000 deelnemers. Herlees hier onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Unizo: "Meeste kmo's ondervinden geen hinder"

De gevolgen van de vakbondacties tegen de pensioenhervormingen zijn bij de kmo's in Vlaanderen beperkt gebleven. 73 procent van de kmo's die Unizo heeft bevraagd, ondervindt geen hinder. 19 procent ondervindt een beetje hinder, in 6 procent van de kmo's is er hinder met impact op het bedrijf en in 1 procent van de bedrijven is er grote hinder met aanzienlijke schade.

10 procent van de kmo-werkgevers meldt dat werknemers te laat gekomen zijn door de actie en 5 procent van de werkgevers spreekt van werknemers die niet op het werk geraakt zijn door de betoging. In slechts 1 procent van de kmo's zijn er werknemers die deelnemen aan betoging.

Volgens Unizo geeft 81 procent van de bevraagde werkgevers aan geen of weinig begrip te hebben voor de acties van de vakbonden.

Vakbondsleiders sluiten betoging ludiek af:  lottoballen gooien

Kort voor 13 uur heeft de kop van de betoging het eindpunt aan het Zuidstation bereikt. Als afsluiter gooiden de vakbondsleiders lottoballen in een fontein aan de Pensioentoren. Mikpunt waren militanten met maskers van ministers, die zich in het water hadden opgesteld. Er waaiden ook (valse) eurobiljetten in het rond.

De lottoballen dienden als symbool voor het beleid van de regering-Michel. "Onze pensioenen zijn geen loterij", luidde de slogan van de actie. De vakbonden klagen onder meer de plannen voor een pensioen met punten aan. Daarbij verdient een werknemer afhankelijk van de loopbaan meer of minder punten. Die punten bepalen of men al dan niet vervroegd kan afzwaaien.

Welke regeringsmaatregelen stoten de betogers tegen de borst? Chris De Nijs legt het uit

Videospeler inladen...

"Pensioenen onbetaalbaar? Wij geloven dat niet. De politieke wil ontbreekt"

De bonden gelooft de stelling van de regering niet dat de pensioenen onbetaalbaar zijn. VRT-reporter Yves Borms ging praten met enkele manifestanten:

Videospeler inladen...

Hinder bij de Antwerpse stadsdiensten

De nationale betoging in Brussel zorgt ook voor hinder bij de Antwerpse stedelijke dienstverlening. Bijna 16 procent van het stadspersoneel staakt, zo laat de stad weten. De huisvuilophaling verloopt al sinds gisteravond sterk vertraagd in verschillende delen van de stad en in de binnenstad werd er uitzonderlijk niet-selectief opgehaald om te vermijden dat het afval te lang zou blijven liggen.

Ook alle containerparken blijven woensdag gesloten. Voorts is er vooral hinder bij het stedelijk onderwijs en de kinderopvang. In een derde van de basisscholen wordt er gestaakt, maar wordt er wel opvang voorzien ter plaatse of in een nabije school. In het secundair zijn alle scholen open, ook als er leerkrachten staken. In het buitengewoon onderwijs is er één van de dertien scholen gesloten. Alle getroffen ouders werden vooraf op de hoogte gebracht. Dat geldt ook voor de acht gesloten stedelijke kinderopvanglocaties (van de twintig).

De stadsloketten zijn wel gewoon open, net als de toeristische infocentra, de stedelijke jeugddiensten en de cultuurcentra. Er zijn wel verschillende bibliotheken gesloten en ook het Rubenshuis, Museum Mayer van den Bergh en het Letterenhuis houden de deuren dicht, evenals het beeldenpark van het Middelheimmuseum.

Alle Antwerpse sociale centra en andere diensten voor sociale hulpverlening zijn open volgens de normale openingsuren en ook in de woonzorgcentra is de dienstverlening gegarandeerd.

Bacquelaine: "Pensioen met punten is sociaal rechtvaardig"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil reageren op de kritiek op de plannen rond een pensioen met punten. Volgens hem is dat systeem net voordelig voor mensen met de laagste pensioenen en voor vrouwen: 

Videospeler inladen...

Brusselse politie telt 55.000 manifestanten

De Brusselse politie heeft 55.000 deelnemers geteld op de nationale betoging. De vakbonden spreken zelf van 70.000 mensen. Ze hadden vooraf gehoopt op 50.000 à 60.000 manifestanten.

De politie noteerde geen enkel incident.

Op vraag van de vakbonden werd het treinaanbod naar de hoofdstad versterkt. Acht extra treinen vertrokken vanuit Luik, La Louvière, Moeskroen, Antwerpen en Oostende.

Eerste betogers aan eindpunt

De eerste groepen militanten hebben al voor 12 uur het eindpunt van de vakbondsbetoging aan het Zuidstation bereikt.

Het rondpunt voor het Noordstation, waar de optocht om 11 uur op gang kwam, is al terug open voor het verkeer.

"Langer werken om dan een pensioen van 1.200 euro te krijgen? Het is tijd om op straat te komen"

Welke drijfveren hebben mensen, jong en oud, om mee te lopen op deze betoging? Radioreporter Trui De Maré vroeg het aan enkele van hen. Beluister haar bijdrage hier:

Mensen zijn ongerust. Ze moeten langer werken, maar ze weten niet hoe. Ze komen aan hun pensioenleeftijd, maar ze weten niet wat ze gaan krijgen

Koen Meesters, ACV

Betoging verloopt rustig

De betoging verloopt rustig. Speeches van de vakbondsleiders waren er voor aanvang niet, maar onderweg organiseerden de vakbonden wel enkele symbolische acties. Zo vlogen er aan de Financietoren papieren F-35-vliegtuigen door de lucht. De boodschap? "Langer werken? Minder pensioen? De regering ziet ze vliegen!"

In de betoging laten ook de oppositiepartijen zich opmerken. De extreemlinkse PVDA heeft een eigen podium met kopstuk Raoul Hedebouw opgesteld ter hoogte van de kantoren van de Nationale Bank. Groen deelt folders uit en aan het hoofdkwartier van de PS staat in grote letters "NEEN aan de pensioenhervorming".

Voka: "Politici steken zichzelf dieper in de puree door pensioendossier door te schuiven"

Werkgeversorganisatie Voka waarschuwt de betogers én de politici dat  de zwaarste jaren nog moeten komen: "Het ziet ernaar uit dat geen énkele regering zo’n zware kluif aan het pensioendossier krijgt als de volgende, die na 2019 in het zadel treedt. Politici die menen de hete aardappel wel tot na de verkiezingen te kunnen doorschuiven, dreigen uiteindelijk dus alleen maar zichzelf dieper in de puree te steken."

Volgens Voka komen er tijdens de volgende regeerperiode maar liefst 250.000 gepensioneerden bij. Onder Michel I waren dat er "slechts zo'n 180.000", net als de vijf jaar voordien.

Bovendien "gaat stuk van die pensioenkoek gaat naar ambtenaren". "Zij maken 19 procent van het totale aantal gepensioneerden, maar happen wel 35 procent uit het hele pensioenbudget. En de komende jaren gaan er véél ambtenaren met pensioen."

Voka stelt bovendien dat de maatregelen om langer te werken zich nog niet laten voelen. "De hogere pensioenleeftijd komt er pas over enkele jaren: in 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 jaar, in 2030 tot 67 jaar. Met andere woorden: de opvolger van Michel I profiteert nog niet van deze maatregel. Die zal pas nadien vruchten beginnen af te werpen."

"Mensen in het onderwijs zijn enorm bezorgd over de toekomst"

Er is ook een stevige delegatie uit het onderwijs naar de betoging afgezakt. "De mensen zijn enorm bezorgd over de toekomst en de kwaliteit van het onderwijs", zegt Koen Van Kerkhoven van onderwijsbond COC. 

"Onderzoek zegt dat de lonen in het onderwijs vergelijkbaar zijn met die in de privé, maar enkel als rekening gehouden wordt met de vaste benoemingen, de vakantiedagen en het pensioenbedrag. Als aan een van die elementen geraakt wordt, valt die vergelijkbaarheid weg."

ACLVB: "Deze regering haalt middelen weg in plaats van nieuwe te zoeken"

Volgens Mario Coppens van de liberale vakbond zijn de syndicale voorstellen niet onrealistisch. "Maar deze regering haalt middelen weg in plaats van er bijkomende te zoeken, bijvoorbeeld via faire belastingen." 

Vooral vrouwen worden volgens de bonden getroffen door de pensioenhervormingen. Uit steun voor hen dragen de vakbondsleiders een roze lint.

Met de verkiezingen in zicht rekent de ACLVB-topman erop dat de regering zich soepeler gaat opstellen. Maar erg groot is die hoop niet. Onder meer in de discussie over welke beroepen als zwaar worden ingedeeld en dus in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen, staan vakbonden en regering nog diametraal tegenover elkaar, merkt Coppens op. Binnenkort start daarover nieuw overleg.

Brusselse vuilnisophaling is verstoord

De Brusselse vuilnisophaling van Net Brussel is sterk verstoord door de nationale pensioenbetoging. Enkel de blauwe en gele zakken worden opgehaald, afhankelijk van de vuilniswagens die uitrijden.

De getroffen gemeenten zijn Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek, Brussel in de Belliardwijk en een klein deel van Elsene.

Daar worden de witte zakken (restafval) vandaag niet opgehaald. Net Brussel vraagt de inwoners om deze zakken terug naar binnen te halen en opnieuw buiten te zetten bij de volgende ophaalronde op zaterdag 19 mei. Afhankelijk van de operationele mogelijkheden worden er wel blauwe (PMD) en gele zakken (papier-karton) opgehaald deze namiddag. De ophaling van grofvuil aan huis worden wel uitgevoerd.

Ze zijn met vele duizenden: voor zover ik kan zien is de Koning Albert II-laan volgestroomd met betogers

VRT-journalist Steven Dierckx van op de nationale betoging.

ABVV: "Minstens 30.000 betogers"

Volgens de socialistische vakbond ABVV zakken momenteel minstens 30.000 betogers af naar Brussel om te protesteren tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is de actie nu al geslaagd. "De mensen voelen goed aan dat de regering contractbreuk pleegt", zegt hij.

Net als bij de betoging van 19 december, die volgens de politie 25.000 mensen op de been bracht, zijn er weer veel rode ballonnen te zien met een doorstreept cijfer 67. "Tot 67 jaar werken kan niet", legt De Leeuw uit. "De regering moet het beleid bijsturen en moet betere pensioenen invoeren, met een minimum van 1.500 euro per maand."

Betoging trekt zich op gang

Zware hinder in Antwerpse haven: "Dit is dramatisch"

Sinds 19 uur gisteravond is er geen doorkomen meer aan voor zeeschepen die de Antwerpse haven achter de sluizen in of uit willen varen. Te veel personeel neemt deel aan de pensioenactie van de vakbonden om een minimumdienst met één sluis per oever te voorzien.

"Dit is dramatisch. De impact is veel groter dan we hadden verwacht", zegt Stephan Vanfraechem, directeur van werkgeverskoepel Alfaport-Voka. "Het is vooral bedroevend omdat het nu om een schakel gaat die vroeger wel die minimumcapaciteit kon garanderen voor minstens één sluis per havencomplex."

"De impact is enorm, naast directe economische schade is er ook weer imagoschade, dit voor een nationale actie die geen directe link heeft met de haven", vervolgt hij. "Er zal nu heel wat herpland moeten worden. We hopen dat men er alles aan doet om vertragingen zo snel mogelijk op te lossen."

De binnenvaart kan in Antwerpen nog door, maar elders in het land is er wel impact. Onder andere sluizen op de Leie en de kanalen Gent-Oostende, Brugge-Zeebrugge, Bossuit-Kortrijk en het kanaal naar Charleroi worden niet bediend, zo vernam Belga bij waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg. Op het Albertkanaal is er geen hinder.

Jasper Jacobs

Betogers stromen toe aan Brussel-Noord

Bpost levert minder brieven en pakjes af

Het vakbondsprotest veroorzaakt ook hinder bij Bpost. De krantenbedeling is volgens het bedrijf wel normaal verlopen, maar doordat een deel van het personeel niet is komen opdagen, zijn er minder brieven en pakjes tot bij de distributiecentra geraakt, zo zegt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Blokkades zijn er niet geweest.

Het is nog niet duidelijk hoeveel postbodes hun ronde hebben afgewerkt. Wellicht zal de situatie verschillen van regio tot regio.

ABVV: "Wat als we geen actie zouden voeren?"

Ook de socialistische vakbond ABVV heeft een pamflet klaar: "Wat als we geen actie zouden voeren?": 

In beeld: ludiek protest mag ook

Er worden zowat 50.000 mensen op de betoging verwacht

VRT-journalist Steven Dierckx bij de start van de nationale betoging.

VBO reageert met 'facts & figures' over pensioenen

In een reactie op de pensioenbetoging heeft ondernemersorganisatie VBO een 'digitaal pamflet' gelanceerd met enkele cijfers en grafieken. Het VBO maakt zich vooral zorgen over de betaalbaarheid van de pensioenen. 

Zo wijst de organisatie erop dat onze loopbanen sinds 1950 een pak korter geworden zijn en dat we gemiddeld vroeger op pensioen gaan, terwijl de levensverwachting er fors op vooruit gegaan is. Tegen 2060 nog maar 1,7 werkenden per gepensioneerde. Nu zijn dat er nog 2,29. 

Betogers stromen toe aan Brussel Noord

Beperkt aantal scholen dicht

Ondanks de grote pensioenbetoging van straks zijn de meeste scholen wel open gegaan vandaag. Niet overal wordt er les gegeven, maar dan wordt er wel opvang voorzien. In totaal worden duizenden leerkrachten verwacht op de betoging. 

Geen zware ochtendspits op de weg

De acties bij de openbaarvervoermaatschappijen in het kader van de pensioenbetoging veroorzaken geen extra drukte op de weg. Op de E40 richting Brussel komende van Gent is het zelfs erg rustig. "De oproep van de politie om Brussel te mijden met de wagen, heeft effect gehad", klinkt het bij het Verkeerscentrum.

Kris Peeters (CD&V): "Ik wil een brug bouwen tussen vakbonden en werkgevers"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) noemt de pensioenbetoging "een duidelijk signaal", dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"We zien dat er een bezorgdheid leeft bij de vakbonden en bij de mensen. Dit neemt niet weg dat het overleg de volgende dagen moet verdergezet worden. Ik bouw een brug tussen vakbonden en werkgevers. Beide partners moeten tot een akkoord komen", aldus de minister. "Ik begrijp dat de mensen zich zorgen maken, maar de hervormingen zijn nodig om het pensioen ook in de toekomst verder duurzaam te houden."

Betogers trekken naar Brussel

Onder meer aan het station Gent Sint-Pieters verzamelen betogers om naar Brussel te vertrekken. Ze verzamelen allemaal tegen 10 uur aan Brussel-Noord. 

Geen zeescheepvaart doorheen Antwerpse sluizen

In de Antwerpse haven is er niet genoeg personeel om zeeschepen door de sluizen te loodsen. Daardoor varen zo'n twintig schepen voorlopig de Schelde niet op. Containerbehandeling voor de sluizen is wel mogelijk, zo zegt het Havenbedrijf Antwerpen.

Ik zie hier op dit moment nog geen enkel vakbondshesje of -vlag. Het zijn vooral pendelaars en reizigers die uit het station komen

VRT NWS-journalist Joppe Matyn is aan het Noordstation in Brussel

Hinder MIVB en De Lijn blijft hetzelfde

Bij openbaarvervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB blijft de hinder wat hetzelfde als de afgelopen uren. Bij De Lijn is twee op de drie chauffeurs uitgereden, bij de MIVB rijden ongeveer de helft van de metro’s en trams. “Reizigers moeten wel rekeninghouden met de betoging straks. Daardoor kunnen enkele buslijnen worden onderbroken”, zegt woordvoerster An Van hamme. 

De exacte hinder is te volgen op de website van De Lijn en van de MIVB.

Minister van Pensioenen Bacquelaine: "Dit is een puur politieke betoging"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine herhaalt dat hij de pensioenhervorming "sociaal" vindt. De betoging van de vakbonden is volgens hem "puur politiek".

"Je kan niet ontkennen dat dit een ideologische en politieke betoging is. De vakbonden leunen misschien dicht aan bij de PS en bij PVDA. Ze verdedigen dus standpunten die niet aanleunen bij de realiteit hoe wij die voorstellen", aldus Bacquelaine.

ACV: "Regering en werknemers kijken enkel naar cijfers, niet naar de mensen achter die cijfers"

Marie-Hélène Ska van de christelijke vakbond ACV zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat werkgevers en de regering niet realistisch zijn. "Ze kijken naar tabellen en naar cijfertjes. Maar de realiteit op het terrein zien ze niet. Steeds meer mensen zijn langdurig ziek, omdat ze het werk niet meer aankunnen. Daar wordt geen rekening mee gehouden."

Werkgeversorganisatie VBO: "Vakbonden zeggen wat mensen willen horen, niet wat ze moeten weten"

Pieter Timmersmans van werkgeversorganisatie VBO is niet opgezet met de pensioenbetoging. Volgens Timmermans zetten de vakbonden zich enkel in voor oudere werknemers die dicht bij hun pensioen staan, maar zetten ze daarmee alle jonge werknemers in de kou.

"De vakbonden zeggen enkel wat mensen willen horen, niet wat ze moeten weten. Toen het pensioensysteem werd uitgedacht was de gemiddelde levensverwachting 65 jaar. Nu is dat 82 jaar. Dan kunnen we niet op dezelfde manier pensioenen blijven betalen", aldus Timmermans in "De ochtend" op Radio 1.

MIVB legt pendelbus in

Omdat enkel metrolijnen 1 en 5 rijden, legt de MIVB een pendelbus in van aan metrohalte Simonis (waar metrolijnen 2 en 6 rijden) naar De Brouckère (waar reizigers dan metro 1 en 5 kunnen nemen).

De Lijn: "2 op de 3 chauffeurs zijn uitgereden"

Bij De Lijn zijn zowel twee op de drie chauffeurs uitgereden. Er is zowel hinder op de stadsnetten als op de streeklijnen. "Maar de hinder kan sterk verschillen van lijn tot lijn", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "Zo rijdt er op de lijn 410 Turnhout-Antwerpen geen enkele bus. Anderzijds zetten we de werkwillige chauffeurs in op de prioritaire afstanden, denk aan tramlijn 1 in Gent of de buslijnen 230 (Grimbergen-Brussel) en 370 (Diest-Leuven).

De exacte situatie is te volgen op de website van De Lijn en het Twitteraccount

Betogers verzamelen om 10 uur aan Brussel Noord

De betogers verzamelen straks rond 10 uur aan het Brusselse Noordstation. De optocht vertrekt normaal rond 11 uur en gaat via het centrum richting Zuidstation. Het einde is voorzien rond 14 uur. De politie raadt af om met de auto naar Brussel te komen. 

Bij de vorige pensioenbetoging - op 19 december - waren er volgens de politie 25.000 mensen aanwezig. De bonden wagen zich niet aan voorspellingen voor vandaag. 

MIVB: "Belangrijkste lijnen rijden"

Bij de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB rijden momenteel de belangrijkste lijnen, zegt woordvoerster An Van hamme. "Het gaat om metrolijnen 1 en 5, bijna de helft van alle tramlijnen en zo'n 7 op de 50 buslijnen. Maar het is nog vroeg. De situatie kan nog veranderen. Hoe dan ook moeten reizigers rekening houden met langere wachttijden."

De excacte situatie is te volgen via de website van de MIVB en het Twitteraccount

Meest gelezen