Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maleisisch oppositieleider Anwar Ibrahim vrijgelaten na jarenlange gevangenschap

Anwar Ibrahim (70), de populaire Maleisische oppositieleider, is vandaag vrijgelaten na koninklijk pardon. Dat is meteen de eerste succesvolle verdienste van de pas verkozen nieuwe coalitie, Pakatan Rakyat, onder leiding van 92-jarige Mahathir Mohamad. “Er is een nieuw tijdperk aangebroken voor Maleisië. Ik ben alle Maleisische inwoners dank verschuldigd”, laat Anwar weten. 

In 2015 werd Anwar Ibrahim beschuldigd van sodomie. De voormalige  vicepremier heeft al een turbulente politieke carrière achter de rug. Het is namelijk niet de eerste keer dat Anwar veroordeeld werd. In 1998, na spanningen met Mahathir, werd hij ook veroordeeld voor sodomie en corruptie. Na 3 gevangenisstraffen en 11 jaar cel schenkt het pardon van de koning, dat gebaseerd is op een ‘rechtelijke dwaling’, hem nu de volledige vrijheid. 

De veroordelingen van Anwar leidden tot groot protest bij het volk. Vooral Mahathir werd als zondebok beschouwd. Hoewel homoseksualiteit illegaal is in Maleisië, werd er tot nu toe nog nooit iemand voor veroordeeld. Anwar beweert daarom dat het om een politieke lastercampagne ging die de bedreiging voor Mahathir de kop moest indrukken. Amnesty International beschouwt de bevrijding van Anwar als een mijlpaal voor de mensenrechten. 

Nu Anwar weer op vrije voeten is, valt nog af te wachten hoe de relatie met Mahathir zal evolueren. Mahathir, die nu opnieuw eerste minister is, beloofde al de fakkel binnen twee jaar aan Anwar door te geven. Anwar is steeds politiek actief gebleven tijdens zijn gevangenschap. Anwar zelf daarentegen liet weten dat hij liever eerst wat tijd met zijn familie doorbrengt. Hij voegt eraan toe dat de politieke strijd met Mahathir ondertussen uitgeblust is. “Ik heb hem vergeven. Hij heeft karakter getoond en opofferingen gebracht.”

Meest gelezen