Videospeler inladen...

Nieuwe privacywetgeving: let op voor phishingmails

Test-Aankoop waarschuwt voor oplichters die misbruik maken van de nieuwe Europese privacywetgeving. De laatste weken vragen veel bedrijven via mail om hun nieuwe privacybeleid goed te keuren. Cybercriminelen maken daar nu handig gebruik van door gelijkaardige emails te sturen.

Vanaf vrijdag 25 mei gaat de nieuwe Europese privacywetgeving van kracht.  Die moet de privacy van de consument beter beschermen. Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving sturen heel wat bedrijven mails rond om hun nieuwe privacybeleid goed te keuren. Maar daar maken cybercriminelen gretig gebruik van op wachtwoorden of betaalkaartgegevens te onderscheppen. 

De verschillen tussen een phishingmail en officiële mail zijn subtiel

Simon November, Test Aankoop

"Oplichters sturen mails met een mailadres dat lijkt op dat van KBC, ING, Airbnb, ..., zegt Simon November van Test Aankoop. "De verschillen met een officieel adres zijn eigenlijk subtiel, maar mensen klikken er dus op, geven hun bankgegevens af en kunnen zo heel snel geld kwijt zijn."

Hoe een phishingmail van een officiële mail onderscheiden?

Het is niet evident om het verschil te zien tussen een echte mail en één van oplichters. Toch zijn er een aantal signalen waarbij je waakzaam moet zijn.  "Vroeger zagen we veel schrijffouten, uitroeptekens en aansprekingen in het Engels bij een phishingmail. Maar ook oplichters hebben zich bijgeschoold", zegt Test-Aankoop. 

Een bank zal nooit persoonlijke gegevens via mail vragen

Simon November, Test Aankoop

Een belangrijk aandachtspunt is het mailadres van de afzender. "Zo vertrouw je best geen mails van een bank of bedrijf met bijvoorbeeld een gmail-account", zegt Simon November. "Daarnaast zal de bank ook nooit vragen om persoonlijke gegevens via mail door te geven, omdat dat veel te onveilig is."

Wie toch twijfelt, kan de afzender contacteren of het officiële e-mailadres nagaan. Verdachte e-mails kunnen ook gemeld worden via de site Meldpunt

Meest gelezen