Ramadan is drukste periode voor Marokkaanse en Turkse bakkers

Vandaag begint voor een deel van de moslims onder ons de ramadan. Gedurende een maand wordt er niet gegeten, gedronken of gerookt van zonsopgang tot zonsondergang. En wanneer er gegeten mag worden, zijn dat vaak zoete gebakjes. De bakkerijen breiden daarom hun aanbod uit.

Drukste periode

Voor de Marokkaanse en Turkse bakkers is de ramadan doorgaans de drukste periode. Bakkers breiden hun aanbod uit en ze maken al de traditionele specialiteiten. Om dat allemaal klaar te krijgen zijn de bakkerijen langer open dan gewoonlijk: "Normaal beginnen we om 6 uur maar tijdens de ramadan beginnen we om 10 uur en blijven we open tot 22 uur", zegt bakker Abdel uit Mechelen. 

Niet evident

Een hele dag tussen de lekkernijen staan en niet mogen eten, voor bakker Abdel is dat niet zo'n groot probleem: "Ik doe al 30 jaar mee aan de ramadan. Dus je moet gewoon de klik maken. Ik ben dat gewoon en dat stoort mij niet."

Toch heeft niet iedereen het even makkelijk: "Je staat heel de dag tussen de ovens dus het is hier heel warm. Gemakkelijk is het niet maar we overleven het wel", zegt Abdel. 

Het begin verschilt

De ramadan start trouwens niet voor iedereen op hetzelfde moment. Officieel begint de vastenperiode op de negende maand in de islamitische maandkalender wanneer de smalle maansikkel vlak na zonsondergang met het blote oog te zien is. Maar sommige landen hebben een nét iets andere telling waardoor sommigen vandaag en anderen pas morgen beginnen.

De ramadan wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. 

Meest gelezen