Stonehenge komt naar Tongeren

In het Gallo Romeins Museum in Tongeren opent in oktober een grote tentoonstelling over Stonehenge, de indrukwekkende rechtopstaande stenen in de vorm van een cirkel in Zuid-Engeland.

Stonehenge is wellicht het bekendste megalithische bouwwerk ter wereld.  Het werd wellicht in 2300 Voor Christus gebouwd in het zuiden van Engeland.  Vandaag is er nog een aarden wal te zien met rechtopstaande stenen die opgesteld staan in een cirkel.  

De plek maakt indruk, ook op archeoloog Bart Demarsin: "De stenen zijn ongeveer 8 meter hoog en ze wegen 40 000 kilogram. Een deel van die stenen is over land gekomen en we denken dat ze dat met rails hebben gedaan.  Het moet maanden geduurd hebben vooraleer ze op hun plaats stonden.

Wie meer wil leren over Stonehenge kan in het najaar terecht in het Gallo-Romeins museum in Tongeren.  Maar de stenen zelf komen niet zegt burgemeester Patrick Dewael: "De stenen zijn wat te groot jammer genoeg, maar de geschiedenis van de stenen, en het onderzoek naar Stonehenge zal allemaal gebracht worden. Je gaat er meer over kunnen leren in Tongeren dan hier ter plekke.

Meest gelezen