Video player inladen...

Tusk over Trump: "Je zou bijna denken: wie heeft vijanden nodig, met zulke vrienden?"

De Europese president Donald Tusk heeft voor aanvang van de informele Europese top in Sofia uitgehaald naar de "onvoorspelbare assertiviteit" van de Amerikaanse president Donald Trump. "Heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?", vraagt hij zich af.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de staatshoofden en regeringsleiders buigen zich in de Bulgaarse hoofdstad Sofia over de beslissing van Amerikaans president Trump om zijn land terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Ook de mogelijke invoering van Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium staat op de agenda.

"Naast de traditionele politieke uitdagingen, zoals de opkomst van China of de agressieve houding van Rusland, zijn we vandaag ook getuige van een nieuw fenomeen: de onvoorspelbare assertiviteit van de Amerikaanse regering. Wanneer men de laatste beslissingen van president Trump bekijkt, zou men zelfs kunnen denken: heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?", klonk het.

"EU moet ook alleen kunnen optreden"

Toch moet de Europese Unie Trump ook dankbaar zijn, aldus Tusk. "Dankzij hem hebben we ons ontdaan van alle illusies", zo alludeerde hij op het toenemende besef dat Europa zijn eigen boontjes moet kunnen doppen. "Ondanks het huidige klimaat moet Europa alles doen om de trans-Atlantische band te beschermen. Maar tegelijkertijd moeten we voorbereid zijn op scenario's waarin we alleen moeten optreden." 

De Europeanen willen het nucleaire akkoord met Iran overeind houden, en Europese bedrijven die zakendoen in Iran beschermen tegen eventuele Amerikaanse sancties. Eén van de opties is het zogenaamde blokkadestatuut, een regeling uit 1996 die Europese bedrijven verbiedt om de Amerikaanse sancties na te leven, en tegelijkertijd compensaties voorziet voor de eventuele kosten en verliezen die de bedrijven daardoor zouden kunnen lijden.

Een verenigd Europa

Tusk hield ook een vurig pleidooi voor Europese eenheid. Hij vroeg de Europese leiders om verenigd te blijven, zowel economisch, politiek als militair. "De EU staat sterk, zolang het een eenheid vormt", klink het. "Indien we niet samen staan, staan we helemaal nergens". Volgens Tusk is samenwerking noodzakelijk en kunnen lidstaten het niet alleen redden in de geglobaliseerde wereld.

Rob Heirbaut: "Geen concrete beslissingen verwacht op EU-top"

Video player inladen...

Meest gelezen