Twitter gaat trollen harder bestrijden

Twitter gaat trollen harder bestrijden. Het gaat gedrag opsporen dat "de kwaliteit van de discussies op een negatieve manier beïnvloedt" en wil op die manier de gesprekken op Twitter "gezonder" maken. 

Twitter probeert al een tijd om de conversaties "gezonder" te maken en wil daar nu nog verder in doorgaan. Een troll probeert online discussies of emotionele reacties uit te lokken bij anderen, bijvoorbeeld door beledigende opmerkingen te maken. 

Sommige "trollaccounts" schenden de regels van Twitter, anderen doen dat niet.  Twitter wil nu proactief werken rond accounts die de regels niet schenden, maar die wel een negatieve impact hebben op de conversatie op Twitter. 

Vandaag worden er al mensen en machines ingezet om te bepalen hoe tweets georganiseerd worden in conversaties en zoekopdrachten. Twitter gaat nu nieuwe tools inzetten om de conversatie op Twitter te verbeteren zonder dat het hoeft te wachten tot mensen een klacht indienen over een bepaald account. 

Nieuwe signalen

"We gaan verschillende nieuwe signalen gebruiken, waarvan de meeste extern niet zichtbaar zijn", staat er op de officiële blog van Twitter. "Het gaat dan om accounts die niet geverifieerd zijn met een e-mailadres, eenzelfde persoon die tegelijkertijd meerdere accounts heeft of gedrag dat op een gecoördineerde aanval lijkt. We gaan ook bekijken hoe accounts gelinkt zijn aan accounts die onze regels al schenden en hoe die met elkaar in interactie gaan." 

De signalen zullen gebruikt worden om de inhoud op Twitter te organiseren. Inhoud die niet in strijd is met het beleid van Twitter zal wel online blijven (en dus nog gevonden kunnen worden, bijvoorbeeld via "toon meer antwoorden"), maar accounts die op een positieve manier bijdragen aan een discussie zullen wel meer zichtbaar zijn. 

Positieve impact

Twitter heeft al enkele tests gedaan en ziet dat de nieuwe aanpak een positieve impact heeft. Het aantal meldingen van misbruik is al lichtjes gedaald. Toch beseft de sociaalnetwerksite dat er nog een lange weg te gaan is. "Ons doel is om snel bij te leren en om onze processen en tools nog slimmer te maken", klinkt het. 

Meest gelezen