Videospeler inladen...

SP.A beschuldigt Vandeput van leugens. Vandeput: "U weigert de mails te tonen. Misschien zijn ze nooit verstuurd?"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt dat hij geen mail terugvindt waarin zou staan dat de F-16's langer kunnen vliegen dan oorspronkelijk werd gedacht. "Ook tijdens het onderzoek na de hele F-16-heisa is de mail niet teruggevonden. Misschien is die mail gewoon nooit verstuurd?" SP.A houdt vol dat Vandeput op de hoogte moet zijn geweest van de optie om F-16's langer in de lucht te houden.

SP.A kwam vorige week naar buiten met het nieuws dat er een e-mail verstuurd zou zijn naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), waarin staat dat de F-16's mogelijk langer kunnen vliegen dan voorzien, en met het advies om de aankoopprocedure van nieuwe gevechtsvliegtuigen op te schorten tot er duidelijkheid is. Die mail zou verstuurd zijn op 18 september vorig jaar.

Vandeput zegt in de Kamercommissie Landsverdediging dat hij dergelijke mail niet heeft teruggevonden. Hij is niet mals voor SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen. "U bent er vorige keer ook in geslaagd om van een mug een olifant te maken. Mag ik de mail zien? U weigert te zeggen wie de mail verstuurd heeft. Ik vind geen mail terug. Tijdens het onderzoek naar deze zaak is ook geen mail teruggevonden, en het onderzoek is grondig gebeurd, dat kan ik u vertellen. Misschien is de mail gewoon nooit verstuurd?"

Van der Maelen: "Ik kan u de mail niet geven, maar ik zal 'm u voorlezen"

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) weigert de mail zelf aan de minister door te geven. "Ook ik moet mijn bronnen beschermen", klinkt het. "Maar ik zal 'm u voorlezen."

Daarop citeert Van der Maelen een mail die volgens het Kamerlid werd verstuurd op 18 september 2017 om 19.04 uur. "Gericht aan luitenant-generaal Claude Van de Voorde en in CC: Steven Vandeput.", aldus Van der Maelen. "Het is perfect mogelijk om onze F-16's te upgraden, zoals in andere landen geprogrammeerd is", citeert hij.

Ik heb een vraag voor de andere parlementsleden: accepteren wij dat we door de minister belazerd zijn geweest?

Dirk Van der Maelen, SP.A

Van der Maelen concludeert dat de minister het parlement heeft voorgelogen in de F-16-zaak. "Ik heb een vraag voor de andere parlementsleden: accepteren wij dat we door de minister belazerd worden?"

SP.A wil de legertop opnieuw horen in het parlement, dit keer onder ede. "Want ik denk dat de legertop onder druk is gezet om enkel te zeggen wat de regering goed uitkomt."

Vandeput: "Dit spelletje moet stoppen"

"Dit spelletje moet stoppen", repliceert Vandeput. "U heeft 27 mensen gehoord. Eén iemand heeft bevestigd dat uw theorie klopt. Zijn al de rest dan leugenaars? De waarheid heeft haar rechten, zeker en vast. Maar alle mensen die u beschuldigt van liegen hebben ook recht op de waarheid." 

Videospeler inladen...

Herbekijk de reportage over het debat uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen