Sotheby's

Blauwe diamant met bijzondere geschiedenis levert 5,6 miljoen euro op

6,7 miljoen Zwitserse frank, oftewel een slordige 5,6 miljoen euro, zoveel heeft de veiling van de zogenoemde Farnese Blue Diamond bij Sotheby's opgeleverd. Niet zozeer zijn omvang, maar wel zijn bijzondere geschiedenis spreekt tot de verbeelding. De Farnese Blue was eeuwenlang in het bezit van Europese koningshuizen.

The Farnese Blue werd in de 17e eeuw opgegraven in de beroemde diamantmijn in Golkonda, India. Een zeldzame blauwe diamant, in de vorm van een peer, met een waarde van 6.16 karaat. Zeldzaam, geen spectaculaire omvang, en toch spreekt het kleinood tot de verbeelding van velen.

In 1714 schonken de Filipijnen de diamant aan Elisabetta Farnese, een telg uit een roemrijke adellijke familie die een vooraanstaande rol speelde in de Italiaanse en later Europese geschiedenis. Ze kreeg de diamant ter gelegenheid van haar huwelijk met de Spaanse koning Filips V, de eerste vorst van het huis Bourbon, een van de belangrijkste dynastieën in Europa.

Doorheen de eeuwen werd de Farnese Blue als erfstuk doorgegeven aan de volgende generaties en ging de diamant van Spanje naar Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Volgens Sotheby's zou de diamant ooit deel uitgemaakt hebben van een tiara van de illustere Franse koningin Marie Antoinette. De weg die de diamant afgelegd heeft, is gedocumenteerd tot 1918, daarna verdwijnt hij van de radar. Om nu weer op te duiken.

Sotheby's had verwacht dat de blauwe diamant zo'n 4 miljoen euro zou opleveren, maar die kaap is dus vlotjes overschreden. Al vier minuten na de start van de veiling werd afgeklokt op een slordige 5,6 miljoen euro. De identiteit van de nieuwe eigenaar is niet bekend, allicht belandt de diamant nu in een privécollectie.

(lees verder onder de video waarin Sotheby's de Farnese Blue in pracht en praal toont)

Wat maakt een blauwe diamant blauw?

Diamanten bestaan uit koolstof en zijn doorgaans kleurloos. Een kleur is vaak het gevolg van een fout in de structuur of door een chemisch element dat in de loop der jaren in de structuur verweven geraakt is. In het geval van een blauwe diamant is dat het semi-metaal borium.

"Eén molecuul borium op een miljoen moleculen koolstof maakt de kleur blauw. Dat moet precies in die verhouding zijn en dat maakt een blauwe diamant buitengewoon zeldzaam", zegt juwelenhistoricus Martijn Akkerman bij de NOS (nvr: de expert spreekt over "molecuul", terwijl het eigenlijk "atoom" is). Maar 0,10 procent van de diamanten is blauwachtig. En daarvan is nog maar 10 procent geschikt om verwerkt te worden in juwelen.

Meest gelezen