Videospeler inladen...

"De N-VA houdt de thema's warm waarmee ze het verschil kan maken"

De N-VA ligt de voorbije weken geregeld dwars: tegen statiegeld op blikjes en petflessen, tegen de kernuitstap, tegen de EU. Zowel in de Vlaamse als in de federale meerderheid rommelt het dezer dagen flink, vaak met dank aan N-VA-voorziter Bart De Wever. Stevenen we af op vervroegde verkiezingen, zoals sommigen steeds luider beginnen te denken? Politicoloog Carl Devos denkt van niet.

"Zoiets doet de N-VA vaak: van het ene been op het andere huppelen", zegt Carl Devos in Terzake. "De N-VA is sinds 2004 - 14 jaar lang - een regeringspartij. Aan de andere kant proberen ze zich door de manier waarop ze communiceren en een bepaalde consensus doorbreken voor te stellen als anders dan de anderen: als de partij die durft te zeggen waar het op staat, los van het establishment." Devos noemt dat "het handelsmerk van de N-VA en Bart De Wever".

Deze regering is altijd al in een soort campagnemodus geweest. Het is alleen maar erger geworden

Politicoloog Carl Devos

De nieuwe heisa over de wenselijkheid van de kernuitstap, de uitlatingen over "gebakken lucht" en de "dash": volgens Devos moet je dat zien als deel van de campagne naar de lokale verkiezingen van oktober en de federale en regionale verkiezingen van volgend jaar. "Deze regering is altijd al in een soort campagnemodus geweest. Het is alleen maar erger geworden als je in de richting van de lokale verkiezingen kijkt."

"Bart De Wever houdt de thema's warm waarmee de N-VA het verschil kan maken", aldus Devos. Hij denkt niet dat de N-VA uit is op vervroegde federale verkiezingen. "Als hij nu naar vervroegde verkiezingen zou gaan, kan hij misschien een beetje beter scoren in de lokale verkiezingen, maar dan blaast hij elke mogelijke coalitiebespreking in de toekomst op en vindt hij geen coalitiepartners meer."

Die stelling lijkt gestaafd te worden door de uitspraken van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "Terzake". Rutten zegt dat ze vasthoudt aan de kernuitstap in 2025 en dat dit voor wat haar betreft een breekpunt is bij de vorming van een volgende regering. 

Videospeler inladen...

De uitspraken van Bart De Wever over de (on)haalbaarheid van een kernuitstap zijn volgens Devos niet nieuw. "Maar hij voegt eraan toe dat hij er eigenlijk niet in gelooft. Net dát vindt iedereen een absolute voorwaarde om tot succes te komen, namelijk dat de mensen die het organiseren er ook zelf in moeten geloven."

Dit is deloyaal omdat je als regeringspartij geacht wordt regeringsbeslissingen te verdedigen

Politicoloog Carl Devos

Carl Devos is niet mals. "Dit is deloyaal omdat je als regeringspartij geacht wordt regeringsbeslissingen te verdedigen tegen kritiek in plaats van die kritiek zelf te formuleren." Dan heb je volgens hem toch wel een probleem.

Meest gelezen