Videospeler inladen...

"Google Maps van de 17e eeuw" gaat onder de hamer in Brussel

In Brussel gaat een eerste uitgave van de "Atlas maior" van Joan Blaeu uit de jaren 1660 onder de hamer. Het werk staat bekend als de "Google Maps van de 17e eeuw" en is Unesco-werelderfgoed. Verwachte opbrengst: tussen de 250.000 en 350.000 euro.

"De grootste en mooiste atlas die ooit is gepubliceerd": zo noemen bibliofielen de "Atlas maior", een meesterwerk in 11 delen dat Joan Blaeu tussen 1662 en 1665 in zijn drukkerij in Amsterdam samenstelde. Bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel gaat op 25 en 26 mei een eerste druk van precies die atlas onder de hamer.

IDC

De "Atlas maior" bevat 592 kaarten die allemaal met de hand zijn ingekleurd. Daarnaast tellen de verschillende boekdelen ruim 3.000 pagina's aan tekst met beschrijvingen van continenten, streken, landen en regio's. Destijds kostte de atlas 450 gulden. Daarmee gold hij als het duurste boek van de 17e eeuw.

Wereldwijd zijn slechts 12 exemplaren van de atlas in openbare collecties bekend. Deze druk komt uit de collectie van een privéverzamelaar die anoniem wil blijven. Hij moet naar schatting 250.000 tot 350.000 euro opbrengen, mede omdat hij in een perfecte staat is.

Het historische belang van de "Atlas maior" is ook de Unesco niet ontgaan. De organisatie heeft de publicatie aan de lijst met werelderfgoed toegevoegd. Die waardering heeft de "Google Maps van de 17e eeuw" onder meer aan het grote detail waarmee hij is gemaakt te danken.

IDC

Wie de "Atlas maior" met eigen ogen wil bekijken, kan van 18 tot en met 24 mei bij Arenberg Auctions in de Wolstraat in Brussel terecht waar de delen in een tentoonstelling te zien zijn.

Meest gelezen