Videospeler inladen...

Academici waarschuwen voor "fake education": opleiding kindercoach zonder ooit een kind te zien

In een open brief in De Tijd roepen 12 academici op om op te letten voor niet-erkende onderwijsinstellingen. Daar worden onschuldige cursussen aangeboden, maar ook opleidingen tot kindercoach. Bovendien kunt u die met opleidingscheques (en dus overheidsgeld) betalen. "Fake education", noemt moraalfilosofe Katleen Gabriels het in "De afspraak".

Voor alle duidelijkheid: de open brief gaat niet over erkende onderwijsinstellingen als het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) of Syntra. Het gaat wel om privéscholen als het Centrum voor Avondonderwijs en Laudius Thuisstudies.

De academici die de open brief hebben geschreven, roepen op om kritisch te zijn tegenover dat soort instellingen en de opleidingen die ze aanbieden. "Dat je kapper kan worden van thuis uit, daar hebben we op zich niet zo veel problemen mee, maar je kan ook een opleiding kindercoach of kinderpsycholoog volgen zonder ooit een kind te hebben gezien", legt Katleen Gabriels in "De afspraak" uit. "Het gaat daarbij ook over omgaan met kinderen met autisme."

Subsidies

"Moet de overheid ook tussenkomen in zulke nepopleidingen", vraagt Gabriels zich luidop af. De bedrijven op zich krijgen wel geen subsidies, maar u kunt er wel met opleidingscheques betalen of met de kmo-portefeuille (n.v.d.r.: daarmee kunnen zelfstandigen een deel van hun opleiding financieren). Dat is natuurlijk wél overheidsgeld.

Gabriels wijst ook met een beschuldigende vinger naar de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling). "Wie daar zoekt op de term "psychologie", krijgt resultaten die allemaal verwijzen naar die privéondernemingen."

De instellingen die de certificaten voor deze scholen uitreiken, zijn op hetzelfde adres gevestigd als de scholen zelf."

Volgens Gabriels dwepen zulke onderwijsbedrijven ook met certificaten die erkend zijn. "We zijn dat eens nagegaan. De instellingen die de certificaten uitreiken, zijn op hetzelfde adres gevestigd als de scholen zelf."

De auteurs van de open brief willen vooral dat mensen kritischer zijn over welk soort opleidingen ze volgen. "We hebben niks tegen die privéscholen, maar voor hen gaat het vooral om winst. Er is een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing en moet de overheid echt een opleiding tot handlezer mee financieren?"

Meest gelezen