CD&V over uitspraken De Wever: "N-VA in parlement is een andere partij dan N-VA in kranten en debatten"

Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid voor CD&V, verwijt N-VA "een andere partij te zijn in het parlement dan in kranten en debatten". Bothuyne is niet te spreken over de uitspraken van N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, die gisteren verklaarde dat een kernuitstap tegen 2030 "onmogelijk en onrealistisch" is.

Om deze uitspraak van Bart De Wever gaat het: "Als wij uit de fossiele brandstoffen moeten treden - en dat moeten we doen om de CO2-reductie te realiseren - en we moeten uit de kernenergie treden, én we moeten de elektrificatie van ons wagenpark en de industrie aanmoedigen, én we moeten dat tegelijk doen tegen 2030, dan is dat volgens mij onmogelijk."

"Opvallend", aldus Bothuyne. "Want Bart De Wever en zijn partij hebben een kernuitstap goedgekeurd in 2014, 2015, 2016 en ook dit jaar opnieuw."

"Ik stel vast dat aan de regeringstafel en in het parlement, N-VA stemt wat is afgesproken. Enkel in debatten of kranteninterviews trekken ze dat in twijfel. N-VA in het parlement is een andere partij dan N-VA in kranten en debatten", concludeert Bothuyne.

"Energietransitie niet mogelijk als grootste coalitiepartij telkens twijfel zaait"

N-VA heeft twijfels bij het energiepact dat voorziet in een kernuitstap in 2025, ook Bothuyne noemt het pact ambitieus. "We hebben onszelf een ambitieuze  opdracht gegeven. Maar het is haalbaar, betaalbaar en milieuvriendelijk."

De communicatielijn van N-VA noemt Bothuyne zelfs "gevaarlijk": "Als de grootste coalitiepartij telkens twijfel zaait, zullen we nooit investeerders vinden om de transitie samen met ons waar te maken."

Beluister hier het gesprek met Robrecht Bothuyne uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen