De Krook, 't Groen Kwartier en Herman Teirlinckgebouw grote winnaars van eerste vastgoedoscars

Een zevenkoppige jury van experts en prominenten, onder wie Vlaams minister Joke Schauvliege en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, heeft het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid, woonwijk 't Groen Kwartier en bibliotheek De Krook verkozen tot dé vastgoedprojecten van 2018. De laureaten haalden het dankzij hun duurzaamheid, design, milieuvriendelijkheid en leegstandsbestrijding.

Het eerste project dat in de prijzen viel, was het Herman Teirlinckgebouw, dat sinds september vorig jaar 2.500 Vlaamse ambtenaren huisvest op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel. Met zijn 65.000 vierkante meter is Herman Teirlinck het grootste passief kantoorgebouw in België. Het werd ontwikkeld door de Brusselse projectontwikkelaar Extensa, het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architects, de Vlaamse gemeenschap en bouwonderneming Van Laere. Herman Teirlinck won in de categorie "Beste Project voor Institutionele Investeerders".

Beste woonproject

't Groen Kwartier in Antwerpen, het voormalige militaire hospitaal, kwam als winnaar uit de bus in de categorie "Beste Woonproject". 't Groen Kwartier werd tussen 2007 en 2017 omgevormd tot een nieuwe woonwijk met 400 woningen, midden in stad en met veel groene ruimte. Het is een realisatie van ontwikkelaars Matexi en Vanhaerents, samen met het Gentse architectenbureau Achtergael.

Beste publieke project

De prijs voor "Beste Publieke Project" ging naar De Krook in Gent. Met 18.000 vierkante meter is dat het grootste publieke gebouw dat in 2017 in Vlaanderen werd neergezet. De jury was lovend voor de nieuwe bibliotheek in Gent, die tegelijkertijd meer is dan dat. "De Krook is een absolute eyecatcher die een verouderde en soms verloederde stadsbuurt nieuw leven heeft ingeblazen. Het is een mooie gerenoveerde en levendige site geworden, tussen Gent Zuid en hartje Gent. En het gebouw heeft verschillende functies: een bibliotheek, kantoren, laboratoria van de UGent, horeca en publiek groen. 

De Krook is ontwikkeld door Stad Gent , het Gentse architectenbureau Coussée & Goris, en hun Spaanse partner TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.

Het was de eerste keer dat deze vastgoedprijzen werden uitgedeeld. De organisatie is een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS).

Meest gelezen