Temsenaars kunnen nu ook de Schelde kiezen als laatste rustplaats

Heel wat mensen uit Temse die de Schelde zouden verkiezen als laatste rustplaats hebben geluk, want vanaf nu geeft het gemeentebestuur toestemming om aan de monding van de Durme, in de Schelde, een urn te water te laten.

Er was een grote vraag naar de Schelde als begraafplaats: "Veel mensen deden dat al, maar illegaal", zegt schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes. "Daarom zochten we naar een methode om dit mogelijk te maken. We gingen eerst kijken wat voor reglementen het stadsbestuur van Antwerpen hanteert en op welke manier zij die gemaakt hebben. Mensen moeten zich wel aan een paar regels houden: ze moeten een wilsbeschikking registreren, niet bij de gemeente, maar wel bij een begrafenisondernemer of uitvaartcentrum. Wanneer die persoon dan sterft, dan kan de familie de laatste wilsbeschikking opvragen aan het gemeentebestuur en laten ze de urn te water."

Biologisch afbreekbaar

In de Schelde mogen ze niet zomaar alles gooien: "De urn moet biologisch afbreekbaar zijn", zegt de schepen. "Dat geldt ook voor de bloemen en andere dingen die men in het water zou gooien, dat zijn de voorwaarden die gesteld zijn door de Vlaamse Waterweg. We moesten de plaats ook nog kiezen en de monding van de Durme is de plaats bij uitstek geworden. Het is daar vrij diep en ruim, dus de perfecte plaats om dat te laten gebeuren."

Meest gelezen