Willeke Machiels

Elim Chan (31) wordt jongste chef-dirigent ooit van Antwerp Symphony Orchestra

Elim Chan (31) wordt de nieuwe chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra vanaf het seizoen 2019-2020. Ze wordt de jongste chef-dirigent die het orkest ooit heeft gehad. 

Dirigente Elim Chan (1986, Hongkong) werd in 2014 de eerste vrouwelijke winnaar van de prestigieuze Donatella Flick Conducting Competition. Dankzij haar overwinning was ze tijdens het seizoen 2015-2016 als assistent-dirigent verbonden aan het London Symphony Orchestra.

Het seizoen daarop maakte ze deel uit van het Dudamel Fellowship-programma bij de Los Angeles Philharmonic. In 2018-2019 wordt Chan eerste gastdirigent van het Royal Scottish National Orchestra. 

Dit seizoen stond Elim Chan tweemaal voor het Antwerp Symphony Orchestra. In november 2017 maakte ze haar debuut bij het orkest in een programma met werken van onder anderen Bernstein en Prokofjev. In maart 2018 leidde ze het Antwerp Symphony Orchestra en topsolist Lukáš Vondráček, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2016, doorheen werken van Brahms, Liszt en Rimski-Korsakov (zie video hieronder). Na afloop van deze concerten waren zowel orkest en publiek laaiend enthousiast over deze rijzende ster.

Chan kreeg voor het eerst het idee om dirigent te worden was toen ze als jong meisje naar een concert van het Hong Kong Philharmonic Orchestra ging kijken. "Ik was gefascineerd door de figuur van de dirigent, alles gebeurde wanneer hij met zijn handen begon te waaien", zei ze daarover in 2016 in The Guardian. "Voor mij was dat magie. Net zoals de leerling-tovenaar in "Fantasia" van Disney, iedereen leek wel betoverd door hem en volgde zijn magische toverstaf. Toen dacht ik al: "Ik wil net zoals die persoon magie creëren." 

Willeke Machiels

Elim Chan is enthousiast over haar aanstelling. "Er schuilt een ongelofelijk potentieel in het orkest en ik kijk ernaar uit om samen te groeien en uiteenlopende muziekprogramma’s te brengen. Vanuit de spectaculaire Koningin Elisabethzaal als thuisbasis zijn we klaar om samen aan een boeiend, nieuw hoofdstuk te beginnen!"

Het verhaal van een prachtig toeval

"Het is eigenlijk het verhaal van een prachtig toeval", zegt intendant Joost  Maegerman in een reactie aan VRT NWS. "We hadden in onze zoektocht enkele neutrale criteria vooropgesteld: we zochten iemand met topklasse en ambitie, iemand die een klik had met het orkest ook en die criteria vielen wonderwel samen in de persoon van Elim Chan. Uiteraard ben ik erg blij dat die criteria verenigd zijn in een jonge, Aziatische vrouw. Ik hoop dat we ooit in een tijd zullen leven dat mensen daar niet meer van opkijken. Als wij daar op deze manier ons steentje toe kunnen bijdragen, des te beter." 

Maegerman geeft toe dat er nog altijd niet zo veel vrouwelijke dirigenten zijn, maar benadrukt dat de tijden aan het veranderen zijn. Ook haar relatief jonge leeftijd, ziet hij geenszins als een obstakel. "Het talent en de wil zijn er en ik ben ervan overtuigd dat zij en het orkest elkaar vleugels zullen geven." Chan zal al zeker voor 3 seizoenen verbonden zijn aan het Antwerp Symphony Orchestra. Op 4 oktober 2019 zal ze voor het eerst als chef-dirigent voor het orkest staan, dan opent ze het seizoen met "Le sacre du printemps" van Stravinsky.  In het seizoen 2018-2019 dirigeert ze het Antwerp Symphony ook al op 30 maart 2019 in De Bijloke in Gent en op zaterdag 31 maart 2019 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. 

Ook Thomas Vanderveken reageerde op Twitter al enthousiast op haar aanstelling. 

Meest gelezen