Videospeler inladen...

EU-leiders herbevestigen "Europees perspectief" voor Westelijke Balkan

 De 28 lidstaten van de Europese Unie herbevestigen tijdens de EU-Westelijke Balkan top hun "ondubbelzinnige steun voor het Europese perspectief van de Westelijke Balkan". Dat doen ze in de Verklaring van Sofia, die ze aangenomen hebben tijdens de top in de Bulgaarse hoofdstad.

 In Sofia kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen met hun collega's van Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, (de voormalige Joegoslavische Republiek) Macedonië en Kosovo. De landen van de Westelijke Balkan kregen tijdens de vorige top in dit formaat, in 2003 in Thessaloniki, al een "Europees perspectief" toegezegd en dat is nu opnieuw bevestigd.

De Europese Unie ziet zichzelf als de enige internationale speler die oprecht bekommerd is om de stabiliteit en de welvaart in de Balkanlanden. Ze neemt zich dan ook voor haar "betrokkenheid op alle niveaus te versterken en te intensiveren om de politieke, economische en sociale omvorming in de regio te ondersteunen".

Heirbaut: "Het is niet goed gesteld met de persvrijheid in de balkan"

Videospeler inladen...

Meest gelezen