Videospeler inladen...

Europese Unie probeert front te vormen tegen Trump

De 28 regeringsleiders van de Europese Unie zijn het tijdens een informeel diner in de Bulgaarse hoofdstad Sofia eens geraakt over hoe de EU moet reageren op de beslissingen van de Amerikaanse president Trump over de Irandeal en de heffingen op Europees staal en aluminium.  

Gisteren, voor de start van de EU-top, had Europees president Donald Tusk nog scherp uitgehaald naar Trump. "Heb je nog vijanden nodig, met vrienden als Trump", vroeg Tusk zich af. De Verenigde Staten dreigen er nog altijd mee om vanaf 1 juni invoerheffingen op te leggen voor Europees staal en aluminium. En vorige week trok de VS zich eenzijdig terug uit het internationaal akkoord met Iran over het stopzetten van hun kernwapenprogramma. De VS wil sancties opleggen aan Europese bedrijven die zaken blijven doen met Iran.

Premier Michel zegt dat de EU niet zal onderhandelen met de VS onder de bedreiging van economische sancties: "We willen een signaal krijgen van de VS krijgen dat we onderhandelen met respect voor elkaar."

Iran-deal

De Europese regeringsleiders vinden dat de deal met Iran moet blijven bestaan, zolang Iran zich aan het akkoord houdt (volgens de EU doet Iran dat ook). De EU gaat maatregelen voorbereiden om Europese bedrijven te beschermen tegen Amerikaanse sancties. Dit om te beletten dat Europese investeringen in Iran zouden stilvallen, want in dat geval zou Iran zich ook niet meer gebonden voelen door de deal.

Tegelijk is het ook de bedoeling om met Iran te praten over wat er moet gebeuren na 2025, wanneer de deal afloopt, en over de ballistische raketten die het land inzet.

Meest gelezen