Frans moederbedrijf haalt 1,6 miljard uit Electrabel

De Franse energiereus Engie heeft vorig jaar 1,6 miljard gehaald uit zijn Belgische dochter Electrabel. Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo. Engie keerde dat dividend uit via een overdracht van aandelen. "Electrabel beschikte over reserves", zegt een woordvoerster.

Het dividend van 1,6 miljard staat in het jaarverslag van Engie. Er is te lezen dat de groep vorig jaar ruim 4 miljard aan dividenden ontving van zijn filialen, "hoofdzakelijk van Electrabel, dat een dividend uitkeerde van 1,641 miljard euro".

Dividend in natura: aandelen

Het dividend werd niet als cash uitgekeerd maar via een overdacht van aandelen. Meer bepaald droeg Electrabel de aandelen over van zijn eigen dochter Electrabel France. Daardoor komen die dus weer volledig in Franse handen, namelijk in handen van de groep Engie.

Electrabel France is een vennootschap die ondermeer investeert in waterkrachtcentrales in Frankrijk. "Het beheer van die operaties kan coherenter gebeuren vanuit Frankrijk", zegt een woordvoerster. "Ondermeer omdat de concessie van de centrales vernieuwd worden."

De uitkering van het dividend is opmerkelijk om twee redenen. Het is de eerste keer in tien jaar dat Electrabel een dividend uitkeert. En vooral, in de jaren 2015 en 2016 leed Electrabel enorme verliezen. Telkens van meer dan een miljard euro.

"Belgische melkkoe"

Gaat het dan nu zoveel beter? "Over de financiële resultaten van 2017 kan ik nog niets zeggen", verklaart woordvoerster Anne Sophie Hugé, "die resultaten worden nog niet bekend gemaakt. Ik kan wel zeggen dat we konden putten uit reserves". Hugé wijst er ook  op dat Electrabel nog altijd een geschatte waarde heeft van bijna 33 miljard euro.

In België wordt vaak gezegd dat Electrabel "een melkkoe is voor het Franse moederbedrijf" en dit zal die kritiek opnieuw aanzwengelen. Vooral omdat velen zich afvragen of het bedrijf wel voldoende reserves zal hebben voor de toekomstige ontmanteling van de kerncentrales, iets wat vele miljarden zal kosten.  "Wij voldoen strikt aan onze verplichtingen op dat vlak", klinkt het bij Electrabel.

Meest gelezen