Video player inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Bart, jong, zet die plaat af"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kan de recente uitlatingen van haar N-VA-collega Bart De Wever over het energiepact en de kernuitstap niet smaken. Ze verwijt hem achteruit te kijken in plaats van vooruit en vraagt zich ook af of hij misschien jaloers is op het succesvolle energiebeleid van Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

Anderhalve maand nadat de federale regering een akkoord heeft bereikt over het energiepact en een kernuitstap stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever datzelfde akkoord weer in vraag. "Toen ik het gisteren hoorde, dacht ik: Bart, jong, zet die plaat af", reageert een cynische Gwendolyn Rutten in "Villa Politica".

"Hij blijft dat maar herhalen. Telkens als wij een stap vooruit zetten, zet hij er twee achteruit. Dat is eigenlijk de slechtste manier om een stabiel investeringsklimaat te creëren en een echte langetermijnvisie uit te werken."

Toen ik dat hoorde, dacht ik dat Bart De Wever groen van jaloezie ziet op het werk dat Bart Tommelein verwezenlijkt

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Vanmorgen deed De Wever nog een schep bovenop en noemde hij het Vlaamse klimaatbeleid "gebakken lucht". "Ik denk dat Geert Bourgeois dat niet zo graag zal horen, maar dat is zijn probleem", zegt Rutten. "Toen ik dat hoorde, dacht ik dat Bart De Wever groen van jaloezie ziet op het werk dat Bart Tommelein verwezenlijkt."

Echt au sérieux lijkt Rutten het energiebommetje van De Wever niet te nemen. "Er is een groot verschil tussen woorden en daden, stel ik ook maar vast." Ze wijst er fijntjes op dat de kernuitstap zowel in de Kamer als door de federale regering is goedgekeurd, dus ook door de N-VA. "De honden blaffen en de karavaan trekt verder", sneert ze, refererend aan een eerdere uitspraak van De Wever zelf. "Hij zegt A en zijn mininsters doen B", voegt ze er nog aan toe.

De kerncentrales liggen meer stil dan dat ze werken

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Gwendolyn Rutten noemt hernieuwbare energie erg belangrijk voor de toekomst.  "Je hebt mensen die graag achteruitkijken en je hebt er die graag vooruitkijken. Ik zit bij de categorie die graag vooruitkijkt", sneert ze verder nog. Ze kan naar eigen zeggen niet begrijpen waarom De Wever maar blijft zweren bij kernenergie.

Volgens Rutten is het duidelijk dat onze kerncentrales geen toekomst hebben: "Die liggen meer stil dan dat ze werken."

Meest gelezen