Haaltert in gebreke gesteld door Natuurpunt voor verhard pad

Een verhard wandel- en fietspad in natuurgebied Den Dotter in Haaltert leidt tot discussie. Volgens Natuurpunt is het pad er zonder vergunning en op een foute manier aangelegd. De gemeente is op de hoogte van het probleem en zoekt een oplossing.

In Haaltert heeft de afdeling van Natuurpunt de gemeente in gebreke gesteld voor de verharding die als wandel- en fietspad is voorzien door natuurgebied Den Dotter, op de grens met Erpe-Mere.

De gemeente wilde de bestaande verharding verbeteren, maar net na de start van de werken begon het broedseizoen en mag er van het departement Natuur en Bos niet meer verder gewerkt worden. Daardoor is enkel de onderlaag in grovere steenslag aangelegd. 

Natuurpunt heeft vastgesteld dat de werken zonder vergunning en zonder ‘natuurtoets’ werden uitgevoerd. "Vandaag zijn er heel wat klachten die bij ons aankomen omtrent gebruiksgemak. Vooral fietsers en wandelaars hebben klachten," vertelt Kris Baetens van Natuurpunt Haaltert. De milieubeweging heeft de gemeente aangetekend verzocht om binnen de twee weken de aangelegde verharding te verwijderen en het pad in zijn originele staat te herstellen. "We vragen niet dat de herstellingen meteen gebeuren, maar wel dat de beslissing wordt genomen, zodat na het broedseizoen het pad terug in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld," zegt Baetens. "Gebeurt het niet, dan volgen verdere juridische stappen," klinkt het. 

Broedseizoen is spelbreker

Volgens de gemeente kunnen, omwille van het broedseizoen, de werken pas vanaf 1 augustus hervatten. "Wij hebben het hoogstnodige gedaan voor 1 april. Normaal zou er nog een fijne zandlaag komen op de steenslag die er nu ligt, maar die is maar half afgewerkt. We mogen in het broedseizoen geen werken meer uitvoeren. De werken liggen voorlopig stil," deelt schepen van groenvoorzieningen Dany Van den Steene mee. 

Ondertussen zal ook een vergunning worden aangevraagd. "Wij hebben al samen gezeten met Natuurpunt. Wij dachten dat voor zo'n kleine ingreep een vergunning niet nodig was, maar gaan dat nu zo snel mogelijk in orde brengen," verklaart Van den Steene. 

Meest gelezen