"50 van de 62 Palestijnen gedood aan grens Gaza zijn onze leden"

"50 van de 62 Palestijnen die gedood werden door Israëlische soldaten aan de grens in Gaza zijn van Hamas", dat zegt een hoge functionaris van de radicaal Palestijnse beweging Hamas tijdens een tv-interview.

Salah al-Bardaweel, de hoge funtionaris bij Hamas, deed de uitspraak over de 50 gedode leden van Hamas, toen de interviewer suggereerde dat Hamas het gewone volk naar de grens stuurde om te sterven tijdens de protesten.

"Bij de laatste demonstraties waren er 62 martelaars, 50 van hen kwamen van Hamas en 12 van het volk", antwoordde al-Bardaweel. "Dit zijn officiële cijfers", zei hij nog.

"Protesten omvatten alle politieke fracties in Gaza"

Een woordvoerder van Hamas, Fawzy Barhoum, wou dat cijfer niet bevestigen. Hij zei wel aan het persbureau AFP dat Hamas 50 begrafenissen heeft betaald "ongeacht of ze leden waren van Hamas of niet".

Ook een andere hoge Hamas-functionaris Bassem Naim weigerde om het aantal te bevestigen. Hij zei dat Hamas een "grote beweging is die veel steun krijgt van het volk".

Hamas heeft 50 begrafenissen betaald ongeacht of ze leden waren van Hamas of niet

Woordvoerder Hamas

Abdel Latif Quanau, nog een andere woordvoerder van Hamas zei aan CNN: "Ik heb geen specifieke cijfers, maar alle fracties hebben deelgenomen aan de demonstraties en ze worden allemaal als doelwit gezien."

Hij zei verder: "Het zijn vreedzame protesten en ze omvatten alle politieke en militaire facties. De Qassem Brigade, Hamas, de Islamitische Jihad en alle andere fracties die deel uitmaken van het Palestijnse volk."

Represented by ZUMA Press, Inc.

Israël: "Dit bewijst wat zovelen probeerden te negeren"

Israël gebruikt de uitleg van Hamas om hun vorige verklaring te ondersteunen, namelijk dat de demonstraties aan de Gazastrook worden geleid door Hamas. Israël verklaarde eerder al dat alle Palestijnen die gedood waren aan de grens militanten van Hamas waren. Israël beschuldigt Hamas van het geweld aan de grens en zegt dat ze de Israëlische troepen aan de grens aanvallen en proberen de grens te doorbreken. 

Het Israëlische leger tweette een fragment uit het interview met al-Bardaweel en schreef: "Hamas functionaris, Dr. Salah Al-Bardawil is duidelijk over de betrokkenheid van terroristen bij de rellen."

"Dit bewijst wat zovelen hebben geprobeerd te negeren: Hamas zit achter deze rellen en de rellen beschouwen als “vreedzame protesten” kan niet verder van de waarheid liggen", reageerde de woordvoerder van het Israëlische leger Jonathan Conricus.

"Ik twijfel aan het aantal van Hamas"

Ahmed Abu Artema, de man die wordt gezien als een van de organisatoren van de demonstraties aan de grens, trekt de beweringen van Hamas in twijfel:"Ik twijfel persoonlijk aan het aantal”.

"Het is retoriek, ik geloof niet dat al-Bardaweel het aantal heeft bevestigd, de verslaggever provoceerde hem gewoon met zijn vraag", aldus Artema. "En zelfs als het aantal klopt, politieke en militaire fracties maken nu eenmaal deel uit van de samenleving in Gaza."

Waarom zegt Hamas dit?

Het is een opmerkelijke uitspraak van Hamas. Al is het wel in hun voordeel om te beweren dat Hamas nog steeds veel aanhangers heeft, die opkomen voor hun gebied en strijden aan de grens tegen Israël. Hamas is de radicaal Palestijnse beweging die Gaza leidt. Door Israël en het westen wordt de beweging als een terreurorganisatie beschouwd.

62 doden en 2.700 gewonden bij protest

Volgens de autoriteiten in Gaza werden 60 Palestijnen gedood tijdens de demonstraties aan de grens afgelopen maandag, de meesten werden gedood door kogels. Er raakten ook meer dan 2.700 Palestijnen gewond. Twee andere Palestijnen werden dinsdag gedood toen er kleinere protesten uitbraken in Gaza.

Meest gelezen