Videospeler inladen...

Harry-en-Meghan-gekte barst los in Windsor: "Dit is al mijn achtste koninklijk huwelijk"

In de straten van Windsor wapperen de Britse Union Jack en de Amerikaanse Stars & Stripes dezer dagen broederlijk naast elkaar. In de schaduw van het statige kasteel speelt een straatmuzikant een liedje op zijn gitaar. "Voor Meghan", prijkt er op een bordje naast de hoed waarin voorbijgangers 20 pence gooien. Enkele meters verder kamperen de meest fanatieke fans al dagenlang om de beste plaats te hebben bij het huwelijk.

Windsor ligt op een boogscheut van Londen, maar is een wereld van verschil met die grootstad. Het typische Engelse stadje langs de Thames is al eeuwen de thuisstad van de Britse koninklijke familie. In de kapel bij hun eeuwenoude kasteel stapt prins Harry morgen in het huwelijksbootje met zijn Amerikaanse vriendin Meghan. In de straten wapperen al dagenlang de Union Jack en de Stars & Stripes broederlijk naast elkaar. 

De wereldpers lijkt massaal te zijn neergestreken in Windsor. Allemaal zijn ze druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor morgen en enkele korte sfeerreportages. Het onderwerp ligt vaak voor de hand: al dagenlang kamperen de meest fanatieke royal-fans langs het parcours waar het dan kersvers getrouwde koppel met een koets door de stad zullen rijden. "Ik ben hier al sinds woensdagavond", zegt Bartly Grim uit Noord-Engeland aan VRT NWS. "Dit wordt een unieke gebeurtenis. We zijn hier al zolang om een geweldige plaats te kunnen bemachtigen."

Ik ben hier al sinds woensdagavond om een geweldige plaats te kunnen bemachtigen voor deze unieke gebeurtenis

Hij heeft zich in een bocht geïnstalleerd net tegenover de poort waar de gouden koets uitrijdt. "We worden de allereersten die de koets te zien zullen krijgen", zegt hij met een zekere vorm van trots. Bartly is niet de enige die het hoekje heeft gespot. Een vrouw naast hem geeft aan dat verschillende Amerikaanse cameraploegen azen op hun plaatsje, maar dat ze dapper voet bij stuk houden. "Op het einde hebben we de politie erbij moeten roepen, die hebben ons gelijk gegeven", klinkt het.

Naast Bartly en de vrouw zit de Amerikaanse dame Dana Warner. Zij heeft bij het huwelijk van Harry’s broer William in Londen haar vriendin Faith leren kennen. "We hebben elkaar toen beloofd op opnieuw af te spreken als Harry zou trouwen", vertelt ze honderduit. "We hebben allebei ons woord gehouden en kamperen hier al sinds begin deze week." Het maakt haar trouwens weinig uit dat Meghan een landgenote is. "Het allerbelangrijkste is dat Harry iemand gevonden heeft die hij graag ziet en die hem ook graag ziet."

Het allerbelangrijkste is dat Harry iemand gevonden heeft die hij graag ziet en die hem ook graag ziet

Om de hoek staat een tentje opgesteld op het voetpad met daarin de kranige Australische Carlene Quark, die naar eigen zeggen al aan haar achtste koninklijke huwelijk toe is. "Ik ben er in 1963 mee begonnen", vertelt ze met een sappig accent. "Ik heb de vier koninklijke kinderen zien trouwen en Charles ook de tweede keer. Ook bij William en Kate was ik erbij." Carlene hoopt in haar leven nog ooit een kroning mee te mogen maken, maar daarvoor moet de huidige koningin natuurlijk aftreden of overlijden. "Ik heb dus nog geen haast", benadrukt ze.

Videospeler inladen...

Meest gelezen