Wat denkt onze energiespecialist over de kernuitstap? "Het wordt echt zeer moeilijk"

Bart De Wever gelooft niet dat de kerncentrales tegen 2025 zullen kunnen sluiten, terwijl energieminister Bart Tommelein beweert dat we tegen dan wél voldoende hernieuwbare energie zullen produceren. Wie heeft er nu gelijk? Onze energiespecialist Luc Pauwels rekende en berekende. 

“Alle kerncentrales tegen 2025 sluiten, is onrealistisch”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het Canvas-programma WATT (dat pas volgende week dinsdag wordt uitgezonden). “Dat zou betekenen dat we binnen dit en zeven jaar 6.000 megawatt aan kernenergie moeten vervangen. Ontzettend duur en ecologisch onverantwoord.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) spreekt dat tegen en benadrukt dat we op schema zitten en onze doelstellingen zullen halen. “Ik geloof in de toekomst, terwijl De Wever blijft hangen in het heden en het verleden.” Maar hoe zit het nu precies, en wie heeft gelijk?

Er zouden 700.000 daken met zonnepanelen moeten bijkomen tegen 2025

Luc Pauwels, energiespecialist VRT NWS

“Het klopt inderdaad dat we 6.000 megawatt aan vermogen moeten vervangen, dat is de kracht die onze kerncentrales leveren”, legt energiespecialist Luc Pauwels uit in “De Wereld Vandaag” op Radio 1.

“Dat kan deels worden opgevangen door de 9 gasgestookte centrales die er bijkomen en door windmolens op zee. Maar volgens mijn ruwe berekeningen zouden er dan nog eens 700.000 daken met zonnepanelen moeten bijkomen tegen 2025, in Vlaanderen alleen.”

Het verlies aan kernenergie opvangen is één ding. Zitten we nog op schema met onze doelstellingen tegen 2020? “Om die doelstellingen te halen, moeten er jaarlijks nog eens 100.000 daken met zonnepanelen bijkomen”, zegt Pauwels. “Als je weet dat er vorig jaar slechts 40.000 bijkwamen en tijdens topjaar 2011 ongeveer 85.000, dan weet je dat het echt zeer moeilijk wordt.”

“Ook als je extra windmolens zou bijtellen. Dan kan je verder met de helft minder zonnepanelen, maar ook dan wordt het nog een hele opgave. Tommelein zegt dat hij op schema zit, maar hij heeft vorig jaar zelf toegegeven dat we de hernieuwbare energiedoelstellingen voor 2020 nog niet halen. We komen 5 procent te kort.”

Beluister hier het volledige gesprek uit "De Wereld Vandaag":

Meest gelezen