Videospeler inladen...

Mosul, of het opruimen van gruwel

150 per dag. Dat is momenteel in Mosul het ritme. Het ritme waarin honderden hulpverleners lijken proberen te bergen. De regering vond eerst dat de lichamen van de overleden IS-strijders moesten worden genegeerd. Nu, tien maanden na de "bevrijding", mag het wel. De stank, de zichtbare gruwel: het is niet te bevatten.

Mannen met rode pakken en gasmaskers. Zo herken je ze. De hulpverleners die hun onmenselijk werk doen langs de oevers van de Tigris. Met, om de zoveel meter, weer een rottend lichaam om op te ruimen.

De bomgordels die zijn blijven liggen maken het werk van 'de ruimers' levensgevaarlijk

Het is niet alleen een gevecht voor menselijke waardigheid dat de hulpdiensten voeren. Het is ook een strijd tegen de klok. Want hoe langer de lijken blijven liggen, hoe groter de kans op epidemieën. Lichamen van vrouwen, mannen, kinderen. Vaak onschuldige burgers die IS als 'menselijk schild' gebruikte.

De inwoners van Mosul, de overblijvers, hebben de regering gesmeekt om eindelijk te beginnen met het ruimen van de lichamen van de IS-strijders. Eindelijk kregen de hulpdiensten groen licht van de regering.  In de hoop dat de lijken zouden verdwijnen, dat de stank zou verdwijnen, voor het begin van de ramadan. Dat is dus niet gelukt. Het blijft ruimen. 150 per dag...

Meest gelezen